Запит надіслано
ПитанняЯк подати виправлений звіт про підзвітні рахунки відповідно до Багатосторонньої угоди CRS та чи застосовується при цьому відповідальність?
ВідповідьКоротка:
              Після отримання від контролюючого органу повідомлення про помилки у раніше поданому звіті про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів (далі – Звіт) підзвітна фінансова установа зобов’язана подати засобами електронного зв’язку в електронній формі виправлений Звіт або надати пояснення не пізніше 30 календарних днів.
              Підзвітна фінансова установа, яка самостійно виявляє помилки в раніше поданому Звіті, зобов’язана подати до контролюючого органу виправлений Звіт не пізніше 10 календарних днів після виявлення помилки.
              Перелік типових помилок розміщений на вебсайті ДПС за адресою: Головна/Банер/CRS/Заповнення та подання звітів про підзвітні рахунки CRS/Перелік типових помилок при заповненні звітів CRS.
              Штрафні санкції за порушення вимог щодо виявлення підзвітних рахунків та подання звітності для автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки передбачені ст. 118 прим. 1 Податкового кодексу України.
Повна:
              Порядок заповнення та подання підзвітними фінансовими установами звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.09.2023 № 516 (далі – Порядок № 516).
              Подання звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів (далі – Звіт) засобами електронного зв’язку в електронній формі та отримання квитанцій про отримання та прийняття такого Звіту здійснюються відповідно до п. 42.6 ст. 42 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ) та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06 червня 2017 року № 557 (п. 6 Порядку № 516).
              Підзвітні фінансові установи мають можливість подати Звіт до контролюючого органу через Електронний кабінет платника податків, спеціалізоване програмне забезпечення та спеціалізовану електронну скриньку: zvit@sta.gov.ua.
              Порядок виправлення помилок у Звіті та подання через Електронний кабінет виправленого Звіту викладено у відеороліку, розміщеному на вебсайті ДПС за адресою: Головна/Банер/CRS/Заповнення та подання звітів про підзвітні рахунки CRS/Воркшоп на тему: «Заповнення та подання звітів CRS».
              Відповідно до п. 9 Порядку № 516 виправлений Звіт (звітний новий, уточнюючий), що подається підзвітними фінансовими установами, повинен формуватися з дотриманням правил щодо заповнення та подання виправленого Звіту, наведених у додатку 3 до Порядку № 516.
              Згідно з п. 21 Порядку № 516 якщо контролюючий орган отримує повідомлення про помилки у поданому Звіті від Компетентного Органу іншої юрисдикції на підставі Багатосторонньої угоди CRS, контролюючий орган протягом 5 робочих днів повідомляє підзвітну фінансову установу про необхідність виправлення помилок або уточнення інформації в поданому Звіті.
              Підзвітна фінансова установа зобов’язана подати виправлений Звіт або надати пояснення не пізніше 30 календарних днів після отримання повідомлення від контролюючого органу (п. 22 Порядку № 516).
              Підзвітна фінансова установа, яка самостійно виявляє помилки в раніше поданому Звіті, зобов’язана подати до контролюючого органу виправлений Звіт не пізніше 10 календарних днів після виявлення помилки (п. 24 Порядку № 516).
              Перелік типових помилок розміщений на вебсайті ДПС за адресою: Головна/Банер/CRS/Заповнення та подання звітів про підзвітні рахунки CRS/Перелік типових помилок при заповненні звітів CRS.
              Штрафні санкції за порушення вимог щодо виявлення підзвітних рахунків та подання звітності для автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки передбачені ст. 118 прим. 1 ПКУ.
              Так, зокрема, санкції за несвоєчасне подання фінансовим агентом виправленого Звіту, Звіту з неповними або недостовірними відомостями чи помилками, та умисне невключення до Звіту інформації про підзвітний рахунок встановлені пп. 118 прим. 1.3 – 118 прим. 1.5 ст. 118 прим. 1 ПКУ.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді