Запит надіслано
ПитанняЯка ставка державного мита справляється при нотаріальному посвідчені договору про сплату аліментів на дитину?
ВідповідьКоротка:
              1 відс. від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
         Повна:
          Справляння державного мита в Україні регулюється Декретом Кабінету Міністрів України від 21 січня 1993 року № 7-93 «Про державне мито» із змінами та доповненнями (далі - Декрет).
          Порядок обчислення та сплати державного мита встановлено Інструкцією про порядок обчислення та сплати державного мита, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 № 811.
          Відповідно до ст. 189 Сімейного кодексу України від 10 січня 2002 року № 2947-III із змінами і доповненнями (далі - СКУ) батьки мають право укласти договір про сплату аліментів на дитину, у якому визначити розмір та строки виплати. Умови договору не можуть порушувати права дитини, які встановлені СКУ. Договір укладається у письмовій формі і нотаріально посвідчується.
          Декретом не встановлено окремої ставки державного мита за нотаріальне посвідчення договору про сплату аліментів на дитину.
          За посвідчення інших договорів, що підлягають оцінці, державне мито справляється у розмірі 1 відс. суми договору, але не менше 1 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (п.п. «д» п. 3 ст. 3 Декрету).
          Враховуючи вищезазначене, при нотаріальному посвідченні договору про сплату аліментів на дитину державне мито справляється у розмірі 1 відс. від суми договору, але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді