Запит надіслано
ПитанняДіяло до 27.09.2022 В який термін з моменту взяття на облік безхазяйного майна, зокрема тютюнових виробів, приймається рішення контролюючим органом про знищення таких виробів?
ВідповідьДіяла до 27.09.2022 Коротка:
     Терміни розпорядження безхазяйним майном з дати взяття на облік (передача на реалізацію, переробку, знищення, утилізацію) законодавством не визначені.
     Знищення тютюнових виробів має бути проведене у найкоротші терміни як майна, витрати на зберігання якого є непропорційно великими порівняно з його вартістю, враховуючи положення абзацу другого пункту 3 статті 337 Цивільного кодексу України.
Повна:
     На операції з безхазяйним майном, яке перебуває на обліку, поширюються норми Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 року № 1340 (далі – Порядок 1340) та Порядку взаємодії між підрозділами органу доходів і зборів під час роботи з безхазяйними речами та майном, що переходить у власність держави, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 10 жовтня 2013 року № 570 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2013 року за № 1849/24381.
     Терміни розпорядження безхазяйним майном з дати взяття на облік (передача на реалізацію, переробку, знищення, утилізацію) законодавством не визначені.
     Що стосується тютюнових виробів, то вони відповідно до п.п. 13 п. 9 Порядку 1340 підлягають знищенню.
     Знищення тютюнових виробів здійснюється за рішенням та під контролем комісії, утвореної відповідно до п. 7 Порядку 1340, за погодженням з державною санітарно-епідеміологічною службою шляхом спалювання, руйнування, фізико-хімічної, біологічної або іншої обробки відповідно до вимог законодавства.
     Знищення тютюнових виробів має бути проведене у найкоротші терміни як майна, витрати на зберігання якого є непропорційно великими порівняно з його вартістю, враховуючи положення абзацу другого п. 3 ст. 337 Цивільного кодексу України.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до пункту 20 Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 року № 1340, пунктом 1 Змін, що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України щодо передачі майна для задоволення потреб функціонування держави в умовах воєнного стану, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2022 року № 1043 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо передачі майна для задоволення потреб функціонування держави в умовах воєнного стану».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді