Запит надіслано
ПитанняДо якої суми доходу застосовується максимальна величина бази нарахування єдиного внеску роботодавцем, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу?
ВідповідьКоротка:
        До загальної суми місячного доходу, оскільки обмеження величини бази нарахування не залежить від кількості проведених по такому працівнику нарахувань в звітному місяці.
    Повна:
         Відповідно до п. 1 частини першої ст. 7 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) здійснюється на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробiтної плати за видами виплат, якi включають основну та додаткову заробiтну плату, iншi заохочувальнi та компенсацiйнi виплати, у тому числi в натуральнiй формi, що визначаються вiдповiдно до Закону України від 24 березня 1995 року № 108/95-ВР «Про оплату праці» із змінами та доповненнями.
        Частиною третьою ст. 7 Закону № 2464 визначено, що нарахування єдиного внеску здiйснюється в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464.    
             При цьому, згідно з частиною восьмою ст. 9 Закону № 2464 платники єдиного внеску, крім платників зазначених у пп. 4 і 5 частини першої ст. 4 Закону № 2464, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця.
        Тобто, роботодавець, який протягом місяця звільнив та прийняв найманого працівника на роботу, застосовує максимальну величину бази нарахування єдиного внеску до загальної суми місячного доходу, оскільки обмеження величини бази нарахування не залежить від кількості проведених по такому працівнику нарахувань в звітному місяці.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді