Запит надіслано
ПитанняЯкий порядок оподаткування ПДВ послуг з міжнародного перевезення вантажів у випадку залучення до перевезення інших учасників транспортно-експедиторської діяльності?
ВідповідьКоротка та повна відповіді ідентичні
     Узагальнюючою податковою консультацією щодо порядку оподаткування податком на додану вартість транспортно-експедиторської діяльності, затвердженою наказом ДПС України від 06.07.2012 № 610, визначено, що у випадку залучення експедитором до міжнародного перевезення вантажів перевізників чи інших учасників транспортно-експедиторської діяльності, то нульова ставка, визначена п.п. «а» п.п. 195.1.3 п. 195.1 ст. 195 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), застосовується саме такими перевізниками чи іншими учасниками транспортно-експедиторської діяльності.
     При цьому необхідно враховувати вимоги п. 189.4 ст. 189 ПКУ, а саме: при отриманні коштів від замовника чи за датою оформлення документів, що підтверджують факт здійснення міжнародного перевезення для замовника, залежно від того, яка з цих подій відбулася раніше, у експедитора виникає податкове зобов’язання з ПДВ на суму перевезення за ставкою 0 відсотків, якщо перевізник є резидентом - платником ПДВ, та на суму наданих такому замовнику експедиторських послуг за основною ставкою (якщо замовник послуг зареєстрований на території України як суб’єкт господарювання). У випадку, коли перевізник не є резидентом - платником ПДВ, податкові зобов’язання у експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають.
     Перевізник – резидент (платник ПДВ) на дату виникнення податкових зобов’язань по міжнародному перевезенню складає податкову накладну з нарахуванням податку на додану вартість за нульовою ставкою та надає її експедитору. У випадку, коли перевізник не є резидентом - платником ПДВ, податкові зобов’язання у експедитора на вартість послуг з перевезення не виникають.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді