Запит надіслано
ПитанняДіяло до 12.02.2021 За яким кодом бюджетної класифікації платник податків сплачує державне мито за видачу вексельних бланків?
ВідповідьДіяла до 12.02.2021
Коротка та повна відповіді ідентичні:
     Відповідно до ст. 8 Бюджетного кодексу України від 08 липня 2010 року № 2456-VI із змінами та доповненнями центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної фінансової і бюджетної політики (далі – Міністерство фінансів України), затверджує бюджетну класифікацію, зміни до неї.
     Згідно з Порядком відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 22.06.2012 № 758, щорічно на початок нового бюджетного періоду відповідно до Бюджетного кодексу України, закону України про Державний бюджет України, рішень про місцеві бюджети та бюджетної класифікації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» із змінами та доповненнями, в органах Казначейства відкриваються рахунки за надходженнями до державного та місцевих бюджетів (крім рахунків для зарахування власних надходжень бюджетних установ).
     У разі внесення змін до законодавства, згідно з якими змінюється перелік надходжень, що зараховуються до відповідних бюджетів, та/або порядок їх зарахування, а також код та назва території, Казначейство централізовано відкриває/закриває рахунки за надходженнями згідно із внесеними змінами. Інформація про відкриті/закриті рахунки доводиться до органів Казначейства для подальшого інформування органів, що контролюють справляння надходжень бюджету згідно із встановленими порядками взаємодії, та місцевих фінансових органів.
     Постановою Кабінету Міністрів України від 16 лютого 2011 року № 106 «Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов’язкових платежів) та інших доходів бюджету» визначено органи, що контролюють справляння надходжень до бюджету.
     Контроль за справляння надходжень до бюджету за кодами класифікації доходів бюджету:
     22090100 «Державне мито, що сплачується за місцем розгляду та оформлення документів, у тому числі за оформлення документів на спадщину і дарування» закріплено за Міністерством юстиції України та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку;
     22090200 «Державне мито, не віднесене до інших категорій» закріплено за Міністерством юстиції України.
     22090300 «Державне мито за дії, пов’язані з одержанням патентів на об’єкти права інтелектуальної власності, підтриманням їх чинності та передаванням прав їхніми власниками» – за Мінекономіки;
     22090400 «Державне мито, пов’язане з видачею та оформленням закордонних паспортів (посвідок) та паспортів громадян України» – за Державною міграційною службою.
     Державна податкова служба України контроль за зазначеними кодами здійснює в частині актів перевірок.      
     Отже, для отримання роз’яснень з питань застосування класифікації доходів бюджету та реквізитів рахунку для сплати державного мита за видачу вексельних бланків пропонуємо звертатися до Міністерства фінансів України та Міністерства юстиції України.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 15.01.2021 № 12 «Про затвердження Змін до Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Державної казначейської служби України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді