Запит надіслано
ПитанняЧи звільняються від нарахування, сплати ЄВ та подання звітності платники ЄВ, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території проведення АТО?
ВідповідьКоротка:
     Платники єдиного внеску, які перебувають на обліку у фіскальних органах, розташованих на території визначених переліком населених пунктів, де проводилася АТО або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, на період АТО, звільняються від своїх обов’язків, зокрема, щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску, подання звітності тощо.
     Водночас, вказані обов’язки мають бути виконані платниками єдиного внеску після закінчення АТО у повному обсязі.
Повна:
     Статтею 1 Закону України від 02 вересня 2014 року № 1669-VІІ «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (далі – Закон № 1669) встановлено, що період проведення антитерористичної операції (далі – АТО) – це час між датою набрання чинності Указом Президента України від 14 квітня 2014 року № 405/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» (далі – Указ № 405) та датою набрання чинності Указом Президента України про завершення проведення АТО або військових дій на території України.
     Територія проведення АТО – територія України, на якій розташовані, визначені у затвердженому Кабінетом Міністрів України переліку населені пункти, де проводилася АТО, розпочата згідно з Указом № 405.
     Частиною другою ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) визначено обов’язки платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), зокрема своєчасне та в повному обсязі нараховування, обчислення і сплата ЄВ, подання звітності до контролюючого органу за основним місцем обліку платника ЄВ.
     Разом з тим, до п. 9 прим. 4 частини другої розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 внесено зміни, згідно з якими платники ЄВ, вказані у ст. 4 Закону № 2464, які перебувають на обліку в контролюючих органах, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, де проводилася АТО, розпочата відповідно до Указу № 405, звільняються від виконання своїх обов’язків, передбачених частиною другою ст. 6 Закону № 2464, на період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО або військового чи надзвичайного стану.
     Враховуючи викладене, платники ЄВ, які перебувають на обліку у фіскальних органах, розташованих на території визначених переліком населених пунктів, де проводилася АТО або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, на період АТО, звільняються від своїх обов’язків, зокрема, щодо своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати ЄВ, подання звітності тощо.
     Таким чином, Закон № 1669 не скасовує обов’язків, визначених частиною другою ст. 6 Закону № 2464, а надає можливість платникам ЄВ на період АТО не виконувати їх у встановлені строки (своєчасно) та в повному обсязі.
     Умовою для такого звільнення (відстрочення) є заява у довільній формі, яка подається до фіскального органу за основним місцем обліку або за місцем його тимчасового проживання не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення АТО та сертифікат Торгово-промислової палати України.
     Отже, згідно з вимогами Закону № 1669 вказані обов’язки мають бути виконані платниками ЄВ після закінчення АТО у повному обсязі.
     Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені Законом № 2464 за невиконання, несвоєчасне виконання, виконання не в повному обсязі обов’язків платників ЄВу в період з 14 квітня 2014 року до закінчення АТО до платників, які не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення АТО, подали до фіскального органу заяву та сертифікат Торгово-промислової палати України, не застосовуються.
     При цьому, якщо платники ЄВ, які перебувають на обліку в фіскальних органах, розташованих на території, де проводилася АТО або було оголошено військовий чи надзвичайний стан, продовжують здійснювати господарську діяльність, нараховувати, обчислювати і сплачувати заробітну плату, то вони зобов’язані виконувати всі встановлені Законом № 2464 функції.
     Відповідно до загальних положень Закону № 2464 ЄВ – це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов’язкового державного соціального страхування в обов’язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.
     Статтею 1 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058) визначено, що страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягала державному соціальному страхуванню, якою або за яку сплачувався збір на обов’язкове державне пенсійне страхування згідно із законодавством, що діяло раніше, та/або підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно із Законом № 1058 і за який сплачено страхові внески.
     У разі несплати страхувальником ЄВ застрахована особа втрачає за такий період страховий стаж і статус застрахованої особи.
     Перелік населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО, затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02 грудня 2015 року № 1275-р «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася АТО, та визнання такими, що втратили чинність, деяких розпоряджень Кабінету Міністрів України».
     Коментар:«Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з наявністю в Базі знань уніфікованої редакції запитання-відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді