Запит надіслано
ПитанняДіяло до 11.10.2017 Чи є базою нарахування ЄВ суми виплат індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги при звільненні осіб рядового і начальницького складу?
ВідповідьДіяла до 11.10.2017
Коротка:
     На суми виплат індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги, при звільненні осіб рядового і начальницького складу, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування не нараховується.
Повна:
     Відповідно до абзацу восьмого п. 1 частини першого ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є військові частини та органи, які виплачують грошове забезпечення військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу.
     Згідно абзацом другим п. 1 частини першої ст. 7 Закону № 2464 для зазначених платників ЄВ нараховується на суми грошового забезпечення кожної застрахованої особи у розмірі 22 відсотка.
     Відповідно до ст. 9 Закону України від 20 грудня 1991 року № 2011-XІІ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» зі змінами і доповненнями до складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення.
     Складові грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначені постановою Кабінету Міністрів України від 07 листопада 2007 року № 1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» із змінами та доповненнями (далі – Постанова № 1294).
     Перелік додаткових видів грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу визначений у додатках 25 – 28 до постанови № 1294 (далі – Перелік).
     При цьому суми індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги при звільненні військовослужбовців не віднесені до зазначеного Переліку.
     Крім того, згідно з п. 2 розд. I Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22 грудня 2010 року № 1170, одноразова допомога військовослужбовцям при звільненні з військової служби належить до виплат, на які не нараховується ЄВ.
     Враховуючи наведене, на суми виплат індексації грошового забезпечення та вихідної допомоги, при звільненні осіб рядового і начальницького складу,ЄВ не нараховується.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 03 жовтня 2017 року № 2148-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді