Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2019 Чи надаються платникам податків, зареєстрованим як платники ПДВ, податкові пільги з ПДВ та чи може платник податку відмовитись від такої податкової пільги?
ВідповідьДіяла до 01.01.2019
Коротка:
     Платникам податків, зареєстрованим як платники податку на додану вартість (далі – ПДВ), податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування.
Повна:
     Відповідно до п. 30.1 ст. 30 р. І Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) податкова пільга – передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ст. 30 ПКУ.
     Пунктом 30.9 ст. 30 р. І ПКУ встановлено, що податкова пільга надається шляхом:
     а) податкового вирахування (знижки), що зменшує базу оподаткування до нарахування податку та збору;
     б) зменшення податкового зобов’язання після нарахування податку та збору;     в) встановлення зниженої ставки податку та збору;
     г) звільнення від сплати податку та збору.
     Відповідно до п. 8 Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року
№ 1233, податкові пільги визначаються за операціями з постачання товарів та/або послуг, що є об’єктами обкладення податком на додану вартість і відповідно до ПКУ та міжнародних договорів України, ратифікованих Верховною Радою України, звільнені від оподаткування або оподатковуються за нульовою ставкою, а також тих, до яких застосовані спеціальні режими оподаткування в галузі сільського господарства.
     Згідно з п. 30.4 ст. 30 розд. І ПКУ платник податків вправі відмовитися від використання податкової пільги чи зупинити її використання на один або декілька податкових періодів, якщо інше не передбачено ПКУ. Податкові пільги, не використані платником податків, не можуть бути перенесені на інші податкові періоди, зараховані в рахунок майбутніх платежів з податків та зборів або відшкодовані.
     Таким чином, оскільки податкові пільги з податку на додану вартість (далі – ПДВ) визначаються за операціями з постачання товарів/послуг, що є об’єктами обкладення ПДВ, а не передбачають звільнення від оподаткування окремої категорії платників податку чи окремих суб’єктів господарювання, для яких встановлено саме надання податкових пільг, то платникам податків, зареєстрованим як платники ПДВ, податкові пільги з ПДВ не надаються, а визначаються виключно за операціями з постачання товарів та/або послуг та застосовуються в обов’язковому порядку без можливості відмовитися від їх застосування.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді