Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2021 Яка сума нарахованого доходу відображається у рядку «Військовий збір» розд. ІІ податкового розрахунку за ф. 1ДФ у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі, а саме з урахуванням коефіцієнту, чи без нього?
ВідповідьДіяла до 01.01.2021 Коротка:
     Базою оподаткування військовим збором є вартість доходу у негрошовій формі, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені Податковим кодексом України (далі – ПКУ) та яка відображається у рядку «Військовий збір» розд. ІІ податкового розрахунку за ф. 1ДФ без урахування коефіцієнту, визначеного п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ.
Повна:
     Відповідно до п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, встановлюється військовий збір.
     Згідно з п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з ПКУ, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:
     К = 100: (100-Сп),
     де К - коефіцієнт; Сп - ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.
     Норми п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ застосовуються під час нарахування доходу у будь-якій негрошовій формі для визначення бази оподаткування доходу податком на доходи фізичних осіб.
     При цьому п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ не передбачено застосування для військового збору коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ.
     Згідно з п. 3.11 розд. III Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 № 4, у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума нарахованого доходу, загальна сума виплаченого доходу, загальна сума нарахованого військового збору та загальна сума перерахованого до бюджету військового збору у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).
     Тобто базою оподаткування військовим збором є вартість доходу у негрошовій формі, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені ПКУ та яка відображається у рядку «Військовий збір» розд. ІІ податкового розрахунку за ф. 1ДФ без урахування коефіцієнту визначеного п. 164.5 ст. 164 розд. ІV ПКУ.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 15.12.2020 № 773 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді