Запит надіслано
ПитанняДіяло до 05.01.2018 Яким нормативним документом керуватись при визначенні поняття «відокремлений підрозділ» для оприбуткування готівки?
ВідповідьДіяла до 05.01.2018 Коротка: Відокремленими підрозділами є філії, представництва, відділення та інші структурні підрозділи, в тому числі і господарські одиниці суб’єкта господарювання.
     З метою визначення порядку оприбуткування готівки застосовується поняття відокремленого підрозділу у відповідності до вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
     Повна:      Відповідно до п.п. 14.1.30 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня
2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) поняття відокремлені підрозділи, з метою оподаткування, вживається у значенні, визначеному Цивільним кодексом України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі – ЦКУ). Для розд. IV ПКУ поняття відокремленого підрозділу вживається у визначенні Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року № 436-IV зі змінами та доповненнями (далі – ГКУ).
     Згідно з п. 1 ст. 95 ЦКУ філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій.
     Представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи (п. 2 ст. 95 ЦКУ).
     Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення (п. 3 ст. 95 ЦКУ).
     Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) (п. 5 ст. 95 ЦКУ).
     Відповідно до ст. 9 Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями в ЄДР містяться відомості щодо юридичної особи, зокрема дані про відокремлені підрозділи юридичної особи.
     Разом з тим, порядок ведення касових операцій у національній валюті України визначено постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року № 637 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» (далі – Положення).
     Абзацом третім п. 1.2 глави 1 Положення встановлено, що відокремлені підрозділи – філії, представництва, відділення та інші структурні підрозділи, що наділяються частиною майна господарських організацій, здійснюючи щодо цього майна право оперативного використання чи інше речове право, передбачене законодавством України.
     Враховуючи викладене вище, з метою визначення порядку оприбуткування готівки застосовується визначення відокремленого підрозділу у відповідності до вимог Положення.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з набранням чинності постановою Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді