Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи є платником рентної плати СГ, який є власником свердловини (первинним водокористувачем), та здійснює продаж підземної води в цистернах та інших ємкостях населенню на підставі договорів купівлі-продажу/надання послуг?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Суб’єкт господарювання, який є власником свердловини (первинним водокористувачем), у разі продажу підземної води в цистернах та інших ємкостях населенню на підставі договорів купівлі-продажу/надання послуг є платником рентної плати за спеціальне використання води за обсяги фактично видобутої підземної води.
Повна:
     Відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є водокористувачі - суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
     Пунктом 255.2 ст. 255 ПКУ визначено, що не є платниками рентної плати за спеціальне використання води водокористувачі, які використовують воду виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок), у тому числі для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та платників єдиного податку.
     Для цілей ст. 255 ПКУ під терміном «санітарно-гігієнічні потреби» слід розуміти використання води в туалетних, душових, ванних кімнатах і умивальниках та використання для утримання приміщень у належному санітарно-гігієнічному стані.
     Відповідно до п.п. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 ПКУ рентна плата обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.
     За обсяги води, переданої водокористувачем-постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, рентна плата обчислюється і сплачується таким водокористувачем-постачальником.
     Таким чином, суб’єкт господарювання, який є власником свердловини (первинним водокористувачем), у разі продажу підземної води в цистернах та інших ємкостях населенню на підставі договорів купівлі-продажу/надання послуг є платником рентної плати за спеціальне використання води за обсяги фактично видобутої підземної води.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності змін, внесених п. 110 розд. I Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді