Запит надіслано
ПитанняДіяло до 17.12.2019 Що має здійснити СГ з алкогольними напоями та тютюновими виробами, строк придатності яких закінчився та чи залучаються до цього представники контролюючого органу?
ВідповідьДіяла до 17.12.2019
Коротка:
     Суб’єкт господарювання повинен вилучити з обігу алкогольні напої та тютюнові вироби, строк придатності яких до споживання або використання закінчився. При можливості така продукція має бути приведена у відповідність з вимогами відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів (подовжено термін придатності чи передано виробнику для переробки) або така продукція повинна бути утилізована чи знищена.
     Представники територіальних органів ДФС залучаються при наявності підстав та умов визначених у п. 1 Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України.
Повна:
     Правові та організаційні засади вилучення з обігу, переробки, утилізації, знищення або подальшого використання неякісної та небезпечної продукції з метою недопущення негативного впливу такої продукції на життя, здоров’я людини, майно і довкілля встановлено Законом України від 14 січня 2000 року № 1393-XIV «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 1393).
     Згідно з абзацом шостим частини першої ст. 1 Закону № 1393 продукція, строк придатності якої до споживання або використання закінчився, є неякісною та небезпечною продукцією.
     Частиною першою ст. 5 Закону № 1393 передбачено, що неякісна та небезпечна продукція підлягає обов’язковому вилученню з обігу.
     Вилучення неякісної та небезпечної продукції з обігу здійснюється власником цієї продукції за його рішенням або за рішенням спеціально уповноважених органів виконавчої влади відповідно до їх повноважень (частина друга ст. 5 Закону № 1393).
     При цьому відповідно до частини першої ст. 6 Закону № 1393 власник продукції зобов’язаний вилучити з обігу неякісну та небезпечну продукцію, привести її, при можливості, у відповідність з вимогами відповідних нормативно-правових актів і нормативних документів або забезпечити переробку, утилізацію чи знищення такої продукції у порядку, передбаченому Законом № 1393.
     Частиною першою ст. 18 Закону № 1393 передбачено, що загальні вимоги щодо порядку, умов та правил переробки, утилізації, знищення або подальшого використання вилученої з обігу неякісної та небезпечної продукції встановлюються Кабінетом Міністрів України.
     Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 25 серпня 1998 року № 1340 (далі – Порядок № 1340).
     Пунктом 1 Порядку № 1340 передбачено перелік майна, яке підлягає переробці, утилізації або знищенню та визначено сферу дії Порядку № 1340.
     Згідно з абзацом третім п. 16 Порядку № 1340 переробка або знищення спирту етилового, алкогольних напоїв та знищення тютюнових виробів, обладнання для промислового виробництва сигарет та цигарок, паперу цигаркового і фільтрів здійснюється за рішенням комісії, утвореної відповідно до п. 7 Порядку № 1340.
     До складу комісії входять, також представники територіальних органів ДФС (п. 7 Порядку № 1340).
     Представники територіальних органів ДФС залучаються при наявності підстав та умов визначених у п. 1 Порядку № 1340.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету міністрів України від 04 грудня 2019 року № 1014 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді