Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Чи є платниками акцизного податку СГ, які здійснюють реалізацію пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) та чи складаються платниками акцизного податку акцизні накладні при реалізації пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно)?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     СГ (крім виробників) у разі здійснення виключно операцій з передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), не є платниками акцизного податку.
     Якщо такі СГ (крім виробників) зареєстровані платниками акцизного податку, вони не зобов’язані складати акцизну накладну на обсяги передачі (відпуску, відвантаження) такого пального.
     Повна:
     Відповідно до п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) реалізація пального – будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.
     Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.
     Тобто у разі передачі (відпуску, відвантаження) СГ (крім виробників) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) такі операції не розглядаються, як операції з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.
     Водночас відповідно до п. 231.1 ст. 231 ПКУ виробник пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно) зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги такого пального.
     Враховуючи викладене, СГ (крім виробників) у разі здійснення виключно операцій з передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), не є платниками акцизного податку.
     Якщо такі СГ (крім виробників) зареєстровані платниками акцизного податку, вони не зобов’язані складати акцизну накладну на обсяги передачі (відпуску, відвантаження) такого пального.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді