Запит надіслано
ПитанняЧи нараховуються штрафні санкції на суму заниження податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у разі самостійного виправлення платником помилкових кодів типів нежитлової та житлової нерухомості, якщо сума нарахованого податку не змінювалась?
ВідповідьКоротка:
     З метою коригування податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платнику необхідно подати дві уточнюючі декларації: окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.
     У разі самостійного виправлення платником помилкових кодів типів нежитлової та житлової нерухомості штрафні санкції на суму заниження податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуються незалежно від того змінювалась сума нарахованого податку чи ні.
Повна:
     Відповідно до п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – юридичні особи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого цього ж року подають до контролюючого органу за місцезнаходженням об’єкта/об’єктів оподаткування декларацію з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (далі – Декларація) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.04.2015 № 408, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29.04.2015 за № 479/26924.
     Якщо платник податку після граничного терміну подання Декларації виявив помилку, то він має право виправити її шляхом подання Декларації із зазначенням типу «Уточнююча».     
     З метою коригування податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, у зв’язку з виправлення помилкових кодів типів нежитлової та житлової нерухомості на правильні, платнику необхідно подати дві уточнюючі Декларації: окремо для об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.
     Платник податків, який самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів зобов’язаний:
     1) відповідно до п.п. «а» п. 50.1 ст. 50 ПКУ до подання уточнюючого розрахунку сплатити суму недоплати та штраф у розмірі трьох відсотків від такої суми.
     Сума штрафу, нарахована на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, відображається у рядку 12 Декларації ((сума показників за відповідними колонками 8-11 рядка 9 Декларації)х3%);
     2) відповідно до п.п. «б» п. 50.1 ст. 50 ПКУ відобразити суму недоплати у складі Декларації, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі п’яти відсотків від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
     Сума штрафу, нарахована на суми недоплати податкового зобов’язання минулих податкових періодів або періодів поточного року, термін сплати яких на момент подання Декларації минув, відображається у рядку 12 Декларації ((сума показників за відповідними колонками 8-11 рядка 9 Декларації)х5%).
     У разі самостійного виправлення платником помилкових кодів типів нежитлової та житлової нерухомості штрафні санкції на суму заниження податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховуються незалежно від того змінювалась сума нарахованого податку чи ні.
     Коментар:«Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з уточненням редакції відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді