Запит надіслано
ПитанняДіяло до 19.03.2024 На підставі яких документів у звіті № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв» СГ відображають обсяги придбаних, імпортованих та реалізованих товарів, в т.ч. якщо дата переходу права власності на товар та дата фактичної реалізації товару різні?
ВідповідьДіяла до 19.03.2024 Коротка:
         Заповнення окремих граф форми звіту № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв» в частині відображення обсягів придбаних, імпортованих та реалізованих алкогольних напоїв здійснюється на підставі первинних та/або зведених облікових документів, товарно-транспортних накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв, які оформлені на продукцію, що відвантажується з акцизного складу у звітному місяці та належним чином оформлених митних декларацій.
          Повна:
         Форму звіту № 2-РС «Звіт про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв» (далі – Звіт) та порядок його заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 11.02.2016 № 49, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.03.2016 за № 341/28471 (далі – Порядок № 49).
         Звіт подають виробники алкогольних напоїв.
         Підприємства - виробники виноробної продукції додатково заповнюють розділ II Звіту «Обсяги отримання та відвантаження виноматеріалів».
         Відображення обсягів придбаних, імпортованих та реалізованих алкогольних напоїв відповідно до розд. 2 Порядку № 49 у розділі І Звіту здійснюється таким чином:
         у графі 6 на підставі первинних документів у відповідності до Закону України від 16 липня 1999 року № 996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 996) вказується кількість готової продукції, яка надійшла в місце зберігання у звітному місяці з торговельної мережі, тощо;
         у графі 7 на підставі належним чином оформлених митних декларацій вказується кількість імпортної продукції, яка надійшла на підприємство у звітному місяці;
         у графі 9 вказується кількість продукції, яка реалізована на внутрішньому ринку у звітному місяці.
         При цьому відповідно до п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) під реалізацією підакцизних товарів (продукції) слід розуміти будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
         Згідно з п. 230.15 ст. 230 ПКУ під час відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів заповнюється товарно-транспортна накладна (далі – ТТН), зареєстрована в Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв (далі – Реєстр), в якій представник контролюючого органу на акцизному складі робить відмітку про погодження відпуску шляхом проставляння штампа «Виїзд дозволено» та особистого підпису, зазначення часу виїзду з акцизного складу та показників пробігу транспортного засобу, а також здійснює запис у журналі реєстрації відвантаження горілки та лікеро-горілчаних виробів.
         Підставою для списання продукції у відправника та оприбуткування її у одержувача є первинні та/або зведені облікові документи, оформлені відповідно до вимог Закону № 996 та ТТН, що в свою чергу є підставою для внесення записів до облікових бухгалтерських регістрів.
         Таким чином графа 9 Звіту заповнюється на підставі первинних та/або зведених облікових документів та ТТН, зареєстрованих в Реєстрі, які оформлені на продукцію, що відвантажується з акцизного складу у звітному місяці.
         У графі 10 вказується кількість продукції, яка реалізована на експорт у звітному місяці.
         Відповідно до п.п. 213.2.1 п. 213.2 ст. 213 ПКУ підакцизні товари (продукція) вважаються вивезеними (експортованими) платником акцизного податку за межі митної території України, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною декларацією, у тому числі, якщо відвантаження відбулося у звітному періоді, а вивезення (експортування) - у наступному звітному періоді і на дату подання декларації з акцизного податку за звітний місяць наявна така митна декларація.
         Тобто графа 10 Звіту заповнюється на підставі первинних та/або зведених облікових документів та ТТН, зареєстрованих в Реєстрі, на товари, що відвантажується з акцизного складу з метою експорту у звітному місяці та засвідчених належним чином оформлених митних декларацій.
         У графах 11 та 12 Звіту на підставі первинних та/або зведених облікових документів вказуються втрати при зберіганні, відпуску продукції на лабораторні потреби тощо та кількість продукції, яка відпущена іншим підрозділам підприємства для виробництва алкогольних напоїв у звітному місяці.
         У графі 6 «Кількість відвантажених виноматеріалів/отриманих виноматеріалів» розділу ІІ Звіту підприємствами – виробниками виноробної продукції на підставі первинних та/або зведених облікових документів та засвідчених належним чином оформлених митних декларацій вказується кількість відвантажених (отриманих, у тому числі імпортованих) виноматеріалів.
    Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді