Запит надіслано
ПитанняДіяло до 03.12.2017 Чи застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію або не реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, які не надаються отримувачу (покупцю) товарів/послуг?
ВідповідьДіяла до 03.12.2017
Коротка:
     Штрафні санкції за порушення термінів реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) або відсутність реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН визначені пп 120 прим. 1.1 та 120 прим. 1.2 ст. 120 прим. 1 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), не застосовуються виключно до податкових накладних, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою.
     При цьому відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН.
Повна:
     Вимоги до граничних строків реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування до такої податкової накладної (далі – розрахунок коригування) Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) передбачені п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
     Порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою) тягне за собою накладення на платника ПДВ, на якого відповідно до вимог ст. ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі від 10 до 40 відсотків (п. 120 прим.1.1 ст. 120 прим. 1 ПКУ).
     Крім того у разі відсутності реєстрації протягом граничного строку, передбаченого ст. 201 ПКУ податкової накладної та/або розрахунку коригування в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), що зазначена у податковому повідомленні-рішенні, складеного за результатами перевірки контролюючого органу, тягне за собою накладання на платника податку штрафу в розмірі 50 відсотків суми податкових зобов’язань з ПДВ, зазначеної у такій податковій накладній, або від суми ПДВ, нарахованого за операцією з постачання товарів/послуг, якщо податкову накладну не складено.
     Отже, за порушення термінів реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН або відсутність реєстрації податкових накладних або розрахунків коригування в ЄРПН штрафні санкції, визначені ПКУ, не застосовуються виключно до податкових накладних, що не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування та оподаткування за нульовою ставкою.
     При цьому відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ податкові накладні, які не надаються покупцю, а також податкові накладні, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН.
     Перелік операцій, що підлягають оподаткуванню за нульовою ставкою визначено ст. 195 ПКУ.
     Статтею 197 ПКУ та підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ визначено перелік операцій, що звільняються від оподаткування.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності Законом України від 09 листопада 2017 року № 2198-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді