Запит надіслано
ПитанняДіяло до 03.12.2017 В якому звітному податковому періоді включається до податкового кредиту сума ПДВ, сплачена у зв’язку з придбанням товарів/послуг платником, який застосовує касовий метод податкового обліку та не включена до податкового кредиту в податковому періоді її оплати?
ВідповідьДіяла до 03.12.2017
Коротка:
     При застосуванні касового методу податкового обліку до складу податкового кредиту сума ПДВ, зазначена у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, може бути віднесена, якщо виконуються одночасно дві умови: оплата товарів/послуг та реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
     Сума ПДВ, зазначена у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, своєчасно зареєстрованій/зареєстрованому в ЄРПН як своєчасно, так і несвоєчасно, та не включена до податкового кредиту в податковому періоді її оплати, може бути віднесена до складу податкового кредиту в будь-якому наступному звітному (податковому) періоді, але не раніше дати списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг та не пізніше 365 календарних днів з дати їх складення.
     Якщо товари/послуги не були оплачені протягом 365 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, то сума ПДВ, зазначена у такій податковій накладній/розрахунку коригування, не може бути віднесена до податкового кредиту.
Повна:
     Згідно п.п. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) касовий метод для цілей оподаткування згідно з розд. V ПКУ – метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).
     Тобто, якщо платник податку придбаває (виготовляє) товари (послуги) та основні фонди, які призначаються для їх використання в операціях, за якими застосовується касовий метод податкового обліку, то суми ПДВ, включаються до податкового кредиту, зокрема по даті списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату товарів/послуг, за умови виконання інших вимог, передбачених ПКУ.
     Зокрема відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.
     Отже, при застосуванні касового методу податкового обліку до складу податкового кредиту сума ПДВ, зазначена у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, може бути віднесена, якщо виконуються одночасно дві умови: оплата товарів/послуг та реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування до податкової накладної в ЄРПН.
     Пунктом 198.6 ст.198 ПКУ передбачено, що у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування. У разі зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН згідно з п. 201.16 ст. 201 ПКУ перебіг зазначеного строку переривається на період зупинення їх реєстрації та відновлюється з дня припинення процедури зупинення їх реєстрації згідно з п.п. 201.16.4 п. 201.16 ст. 201 ПКУ.
     Суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних/розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, у тому числі для платників податку, які застосовують касовий метод.
     Враховуючи зазначене, cума ПДВ, зазначена у податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної, своєчасно зареєстрованій/зареєстрованому в ЄРПН та не включена до податкового кредиту в податковому періоді її оплати, може бути включена до складу податкового кредиту в будь-якому наступному звітному (податковому) періоді протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування до такої податкової накладної.
     Якщо товари/послуги не були оплачені протягом 365 календарних днів з дати складення податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, то сума ПДВ, зазначена у такій податковій накладній/розрахунку коригування, не може бути віднесена до податкового кредиту.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності Законом України від 09 листопада 2017 року № 2198-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на Оптовому ринку електричної енергії України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді