Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.03.2021 Яким чином виправити помилку, допущену у додатку 1 до податкової декларації з ПДВ, яка вплинула/не вплинула на числові показники податкової декларації з ПДВ?
ВідповідьДіяла до 01.03.2021 Коротка:
     Оскільки додаток 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)» (далі – Розрахунок коригування) є складовою податкової декларації з ПДВ, то виправлення помилок, що виникли при його заповненні, здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку разом з Розрахунком коригування з відміткою «уточнюючий», в якому числові показники відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку.
     При цьому, у разі якщо така помилка не вплинула на числові показники податкової декларації з ПДВ, то виправлення помилок у Розрахунку коригування проводиться способом коригування.
Повна:
     Відповідно до п. 50.1 ст. 50 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) та п. 1 розд. IV Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за № 159/28289 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 21), у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податку самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої декларації за формою, встановленою на дату подання уточнюючого розрахунку.
     У разі виправлення помилок у рядках поданої раніше декларації, до яких повинні додаватися додатки, до уточнюючого розрахунку повинні бути додані відповідні додатки, що містять інформацію щодо уточнених показників (п. 3 розд. IV Порядку № 21).
     Формою додатку 1 «Розрахунок коригування сум податку на додану вартість до податкової декларації з податку на додану вартість (Д1)» (далі – Розрахунок коригування) передбачено подання «уточнюючого» додатка 1.
     Розрахунок коригування є складовою податкової декларації з ПДВ, та його подання є обов’язковим у разі заповнення рядків 4.1, 4.2, 6, 7, 13, 14 податкової декларації з ПДВ.
     Враховуючи те, що подання уточнюючого розрахунку є одним із способів виправлення платником податку самостійно виявлених помилок у показниках раніше поданої податкової декларації з ПДВ та оскільки Розрахунок коригування є складовою такої податкової декларації з ПДВ, то виправлення помилок, що виникли при його заповненні, здійснюється шляхом подання уточнюючого розрахунку разом з Розрахунком коригування з відміткою «уточнюючий», в якому числові показники відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку.
     При цьому, у разі якщо така помилка не вплинула на числові показники податкової декларації з ПДВ, то виправлення помилок у Розрахунку коригування проводиться способом коригування.
     Так, для виправлення запису невірно вказаного індивідуального податкового номеру отримувача/постачальника в уточнюючому Розрахунку коригування:
     1) повторюється помилковий запис індивідуального податкового номера, при цьому числові показники вказуються зі знаком «–» (тобто сторнуються);
     2) вказується повністю (включаючи вартісні показники) вірний запис щодо операції з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки;
     3) підсумковий рядок «Усього (+ чи -)», який відповідає рядку податкової декларації з ПДВ, числові показники якого не коригуються, не заповнюється.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних, у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 02.12.2020 № 734 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді