Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.04.2018 Чи подає фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, додаток Ф2 до декларації про майновий стан і доходи, якщо протягом звітного періоду дохід не отримувала?
ВідповідьДіяла до 23.04.2018
Коротка:
     Самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, заповнює та подає додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» разом з декларацією про майновий стан і доходи незалежно від результатів провадження незалежної професійної діяльності. Якщо протягом звітного періоду дохід від незалежної професійної діяльності не отримувався, то відповідні рядки додатку та декларації прокреслюються.
Повна:
     Відповідно до п.п. 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року
№ 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.
     Пунктом 178.4 ст. 178 ПКУ визначено, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року відповідно до розд. IV ПКУ у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб.
     Іноземці та особи без громадянства, які стали на облік у контролюючих органах як самозайняті особи, є резидентами і у річній податковій декларації поряд з доходами від провадження незалежної професійної діяльності мають зазначати інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.
     Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України
від 02.10.2015 № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи» із змінами та доповненнями (далі – Інструкція № 859).
     Пунктом 2 розд. ІІ Інструкції № 859 визначено, що додатки до податкової декларації про майновий стан і доходи є складовою частиною декларації.
     Таким чином, самозайнята особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, заповнює та подає додаток Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» разом з декларацією про майновий стан і доходи незалежно від результатів провадження незалежної професійної діяльності. Якщо протягом звітного періоду дохід від незалежної професійної діяльності не отримувався, то відповідні рядки додатку та декларації прокреслюються.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з необхідністю уточнення редакції відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді