Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Яка форма податкового повідомлення-рішення застосовується при нарахуванні штрафу за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     З метою застосування штрафних санкцій у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних, складаються податкові повідомлення-рішення форми «ПС».
     Повна:
     Відповідно до п. 231.10 ст. 231 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) у разі порушення особою, яка реалізує пальне, порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі – ЄРАН) отримувач пального має право протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального, подати до контролюючого органу заяву із скаргою на таку особу, яка реалізує пальне. До заяви додаються копії первинних документів, складених відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання такого пального.
     Надходження такої заяви із скаргою є підставою для проведення документальної позапланової виїзної перевірки зазначеної особи, яка реалізує пальне.
     Підпунктом 78.1.9 п. 78.1 ст. 78 ПКУ встановлено, що у разі подання отримувачем пального заяви зі скаргою про порушення порядку реєстрації акцизної накладної, контролюючий орган зобов’язаний провести документальну перевірку особи, що реалізує пальне, зокрема щодо порушення порядку реєстрації акцизної накладної у разі ненадання такою особою протягом 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання письмового запиту контролюючого органу, в якому зазначається інформація із скарги, пояснень та документального підтвердження на цей запит.
     Порушення порядку реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до таких акцизних накладних в ЄРАН тягне за собою накладення штрафу в розмірі, встановленому ст. 120 прим. 2 ПКУ.
     Порядок надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204 (далі – Порядок № 1204).
     З метою застосування зазначених штрафних санкцій складаються податкові повідомлення-рішення форми «ПС» (додаток 11 до Порядку № 1204).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді