Запит надіслано
ПитанняДіяло до 07.11.2018 Чи може представник (уповноважена особа) платника податків подавати заяву на отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами ДФСУ, та отримувати таку довідку?
ВідповідьДіяла до 07.11.2018
Коротка:
     Для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби (далі – довідка), у паперовому вигляді заявник особисто (або уповноважена на це особа) подає заяву до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги.
     Довідку у паперовому вигляді платник податків або його законний чи уповноважений представник отримує безпосередньо у контролюючому органі, до якого було подано відповідну заяву.
Повна:
     Відповідно до п. 19.2 ст. 19 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) представниками платника податків визнаються особи, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником податків - фізичною особою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства.
     Представник платника податків користується правами, встановленими ПКУ для платників податків (п. 19.3 ст. 19 ПКУ).
     Статтею 245 Цивільного кодексу України від 16 січня 2003 року № 435-IV зі змінами та доповненнями (далі – ЦКУ) встановлено, що форма довіреності повинна відповідати формі, в якій відповідно до закону має вчинятися правочин.
     Згідно зі ст. 246 ЦКУ довіреність від імені юридичної особи видається її органом або іншою особою, уповноваженою на це її установчими документами.     
     Порядок видачі довідки про відсутність заборгованості з податків, зборів, платежів, що контролюються органами доходів і зборів, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 567 (далі – Порядок).
     Згідно з інформаційною карткою адміністративної послуги «Видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби», затвердженою наказом Державної фіскальної служби України від 13.01.2015 № 7 «Про затвердження інформаційних карток адміністративної послуги», для отримання довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби (далі – довідка), у паперовому вигляді заявник особисто (або уповноважена на це особа) подає заяву до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги.
     Довідку у паперовому вигляді платник податків або його законний чи уповноважений представник отримує безпосередньо у контролюючому органі, до якого було подано відповідну заяву.
     Строк розгляду заяви платника податків та видачі довідки або направлення відмови в її наданні становить п’ять робочих днів з дня отримання такої заяви органом доходів і зборів (п. 4 Порядку).
     З інформаційною карткою адміністративної послуги «Видача довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету, що контролюються органами державної фіскальної служби» можна ознайомитись на головній сторінці офіційного веб-порталу ДФС (http://sfs.gov.ua), у розділі Діяльність >Адміністративні послуги.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді