Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи сплачується в двократному розмірі рентна плата за спеціальне використання води, якщо у одному з місяців звітного періоду (кварталу) здійснювалася повірка приладів обліку води?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Якщо в одному з місяців звітного періоду (кварталу) здійснювалася повірка приладів обліку води, в мережах водопостачання та за відсутності встановлених тимчасових приладів обліку води на період повірки, то рентна плата за цей період обчислюється та сплачується без застосування двократного розміру.
Повна:
     Відповідно до п.п. 255.11.2 п. 255.11 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) рентна плата за спеціальне використання води обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок рентної плати та коефіцієнтів.
     Підпунктом 255.11.10 п. 255.11 ст. 255 ПКУ визначено, що обсяг фактично використаної води обчислюється водокористувачами самостійно на підставі даних первинного обліку згідно з показаннями вимірювальних приладів.
     Водночас п. 15 Правил надання послуг із централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2006 року № 630 із змінами та доповненнями, визначено, що періодична повірка приладів обліку води здійснюється строком, що не перебільшує один місяць. У цей період споживач сплачує за центральне водопостачання холодної і гарячої води у відповідності із середніми показами приладів обліку за попередні три місяці.
     За відсутності вимірювальних приладів обсяг фактично використаної води визначається водокористувачем за технологічними даними (тривалість роботи агрегатів, обсяг виробленої продукції чи наданих послуг, витрати електроенергії, пропускна спроможність водопровідних труб за одиницю часу тощо). У разі відсутності вимірювальних приладів, якщо можливість їх встановлення існує, рентна плата сплачується у двократному розмірі (п.п. 255.11.10 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).
     Водокористувачі самостійно обчислюють, зокрема, рентну плату за спеціальне використання води щокварталу наростаючим підсумком з початку року, у якому було здійснено таке використання (п.п. 255.11.1 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).
     Таким чином, якщо в одному з місяців звітного періоду (кварталу) здійснювалася повірка приладів обліку води, в мережах водопостачання та за відсутності встановлених тимчасових приладів обліку води на період повірки, то рентна плата за цей період обчислюється та сплачується без застосування двократного розміру.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності змін, внесених п. 110 розд. I Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді