Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Чи є вироблений підприємством лікарський засіб «Спирт етиловий 70% (або 96%). Розчин для зовнішнього застосування 70% (або 96%) по 100 мл (або менше) у флаконах» підакцизним товаром та чи оподатковуються акцизним податком операції з оптової та роздрібної реалізації даного лікарського засобу?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     Вироблений підприємством товар не є алкогольним напоєм, а використовується як лікарський засіб у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, та на нього не розповсюджуються норми щодо оподаткування 5 відс. акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
     При цьому вроздріб дозволено реалізацію спирту етилового, який використовується як лікарський засіб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів.
Повна:
     Статтею 2 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» із змінами і доповненнями (далі - Закон № 481) визначено, що виробництво, зокрема спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу) може здійснюватися лише на державних підприємствах за наявності у них відповідної ліцензії.
     Статтею 14 Закону № 481 передбачено, що імпорт, експорт або оптова торгівля, зокрема спиртом етиловим здійснюються за наявності ліцензій лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів України, крім оптової торгівлі спиртом етиловим на медичні та ветеринарні цілі, яка може здійснюватися за наявності ліцензії закладами охорони здоров’я та суб’єктами господарювання (організаціями) зооветеринарного постачання незалежно від форм власності. Кабінет Міністрів України веде реєстр зазначених закладів охорони здоров’я та суб’єктів господарювання зооветеринарного постачання.
     Спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно- спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, крім таких лікарських засобів, як бальзами.
     Підпунктом «б» п.п. 229.1.1 п. 229.1 ст. 229 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі - ПКУ) встановлено ставку 0 гривень за 1 літр 100 відс. спирту із спирту етилового, який використовується для виробництва лікарських засобів (у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів.
     Відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 05 січня 2011 року № 19 «Питання використання спирту етилового для виробництва лікарських засобів» із змінами і доповненнями (далі - Постанова № 19) до лікарських засобів (у тому числі компонентів крові та виготовлених з них препаратів), крім лікарських засобів у вигляді бальзамів і еліксирів, для виробництва яких використовується спирт етиловий за нульовою ставкою акцизного податку, належать лікарські засоби, включені до Державного реєстру лікарських засобів, крім лікарських засобів, що мають міжнародну непатентовану назву «Етанол».
     При цьому акцизний податок зі спирту, який використовується для виготовлення лікарського засобу «Спирт етиловий 70% (або 96%), розчин для зовнішнього застосування 70% (або 96%) по 100 мл (або менше) у флаконах» сплачує до бюджету не виробник лікарських засобів, а державне підприємство - виробник спирту етилового, що реалізує спирт для цих потреб.
     Стосовно оподаткування оптового та роздрібного продажу лікарських засобів, то відповідно до п.п 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 ПКУ платником акцизного податку, зокрема є особа - суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.
     Підпунктом 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ визначено, що реалізація суб’єктами господарювання підакцизних товарів - це, зокрема продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків.
     Оскільки, вироблений підприємством товар не є алкогольним напоєм, а використовується як лікарський засіб у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, то на нього не розповсюджуються норми щодо оподаткування 5 відс. акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді