Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи передбачена штрафна санкція за відсутність реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних у зв’язку з анулюванням реєстрації платника ПДВ – продавця до сплину терміну реєстрації, визначеному п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Якщо реєстрацію платника ПДВ – продавця анульовано до сплину терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних визначеному п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України, то штрафна санкція до такого платника не застосовується.
Повна:
     Згідно з вимогами ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) право на складання та реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) належить виключно платникам ПДВ.
     Відповідно до п. 201.10 ст. 201 ПКУ реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:
     для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;
     для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені.
     У разі порушення цього терміну застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 120 прим.1 ПКУ в залежності від кількості календарних днів порушення терміну реєстрації в ЄРПН.
     Пунктом 184.2 ст. 184 ПКУ визначено, що анулювання реєстрації платника ПДВ здійснюється на дату, зокрема, що передує дню втрати особою статусу платника ПДВ.
     З моменту анулювання реєстрації особи як платника податку така особа позбавляється права на віднесення сум податку до податкового кредиту, складання податкових накладних (п. 184.5 ст. 184 ПКУ).
     Отже, якщо реєстрацію платника ПДВ – продавця анульовано до сплину терміну реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН визначеному п. 201.10 ст. 201 ПКУ, то штрафна санкція до такого платника не застосовується.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності Законом України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді