Запит надіслано
ПитанняДіяло до 22.07.2017. Яким чином виправити помилку якщо податкові зобов’язання з ПДВ сплачено безпосередньо на бюджетний рахунок, а не через рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ?
ВідповідьДіяла до 22.07.2017.
Коротка:
     Для сплати податку на додану вартість до бюджету з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ необхідно перерахувати з власного рахунку на рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритий в Казначействі, суму коштів, що дорівнює сумі податкових зобов’язань, задекларованих ним до сплати в бюджет за відповідний звітний (податковий) період.
     У разі виникнення у платника після такого перерахування сум помилково сплачених грошових зобов’язань їх повернення здійснюється виключно на підставі вимог ст. 43 Податкового кодексу України та Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 15 грудня 2015 № 1146, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 грудня 2015 р. за № 1679/28124.
Повна:
     Статтею 200 прим.1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) передбачені основні принципи функціонування системи електронного адміністрування податку на додану вартість.
     Пунктом 200 прим.1. 1 ст. 200 прим. 1 ПКУ передбачено затвердження Кабінетом Міністрів України порядку електронного адміністрування податку на додану вартість.
     Пунктом 2 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 569, (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2015 р. № 1177) (далі – Порядок № 569), визначено, що рахунок у системі електронного адміністрування податку – це рахунок, відкритий платнику податку в Казначействі, на який таким платником перераховуються кошти у сумі, необхідній для досягнення розміру суми податку, на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних , а також у сумі, необхідній для сплати узгоджених податкових зобов’язань з податку на додану вартість.
     Відповідно до п. 200 прим. 1. 5 ст. 200 прим.1 ПКУ з рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість платника перераховуються кошти до державного бюджету в сумі податкових зобов’язань з податку на додану вартість, що підлягає сплаті за наслідками звітного податкового періоду.
     Для перерахування до бюджету та/або на поточний рахунок платника - сільськогосподарського підприємства, яке відповідає п. 209.18 ст. 209 ПКУ, сум узгоджених податкових зобов’язань відповідно до поданої податкової звітності з податку ДФС не пізніше ніж за три робочі дні до закінчення граничного строку, встановленого Кодексом для самостійної сплати податкових зобов’язань, надсилає Казначейству реєстр платників податку, в якому зазначаються зокрема звітний період та сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету та/або на поточний рахунок платника - сільськогосподарського підприємства.
     На підставі таких реєстрів Казначейство не пізніше останнього дня строку, встановленого Кодексом для самостійної сплати податкових зобов’язань, перераховує суми податку до бюджету та/або на поточний рахунок платника - сільськогосподарського підприємства, яке відповідає пункту 209.18 статті 209 Кодексу, з електронних рахунків платників податку (п. 20 Порядку № 569).
     Якщо платник у строки, встановлені ПКУ для самостійної сплати платником податкових зобов’язань, не забезпечив наявність на його електронному рахунку коштів для сплати узгоджених податкових зобов’язань Казначейством виконання реєстрів, надісланих ДФС, здійснюється в межах залишку коштів на рахунку в системі електронного адміністрування податку. Невиконаний (не сплачений) за таким реєстром залишок узгоджених податкових зобов’язань платника обліковується Казначейством до повного виконання шляхом перерахування до бюджету, що перераховуються платником з власного поточного рахунку на його електронний рахунок (п. 22 Порядку № 569).
     Враховуючи викладене, для сплати податку на додану вартість до бюджету з рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ необхідно перерахувати з власного рахунку на рахунок в системі електронного адміністрування ПДВ, відкритий в Казначействі, суму коштів, що дорівнює сумі податкових зобов’язань, задекларованих ним до сплати в бюджет за відповідний звітний (податковий) період.
     У разі виникнення у платника після такого перерахування сум помилково сплачених грошових зобов’язань їх повернення здійснюється виключно на підставі вимог ст. 43 ПКУ та Порядку взаємодії територіальних органів Державної фіскальної служби України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 15 грудня 2015 № 1146, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 грудня 2015 р. за № 1679/28124.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку із набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 19.07.2017 № 536 «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 25 січня 2012 р. № 73».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді