Запит надіслано
ПитанняДіяло до 21.07.2017 Чи переносяться у зв`язку з вірусною атакою на комп’ютерну мережу у червні 2017 року терміни реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та чи передбачена в такому випадку відповідальність за їх несвоєчасну реєстрацію?
ВідповідьДіяла до 21.07.2017 Коротка:
     Чинна редакція Податкового кодексу України (далі – ПКУ) не передбачає звільнення платника від відповідальності у випадку виникнення ситуації неумисного порушення платниками податку граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних з причин несанкціонованого втручання третіх осіб у роботу комп’ютерних мереж.
     Разом з цим, ст. 101 ПКУ передбачає механізм списання безнадійного податкового боргу.
     Зокрема підлягає списанню податковий борг платника податків (у т.ч. пеня та штрафні санкції), що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс – мажорних обставин).
     З метою уникнення штрафів для підтвердження ситуації форс-мажору пропонуємо звертатися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень), крім того, для реєстрації кримінального провадження можливо звернутись до Кіберполіції.
Повна:
     Граничні строки реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) визначені абзацами чотирнадцятим – шістнадцятим п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
     Несвоєчасна реєстрація накладних в ЄРПН є підставою для застосування штрафів, передбачених п. 120 прим. 1.1 ст. 120 прим. 1 ПКУ.
     Чинна редакція ПКУ не передбачає звільнення платника від відповідальності у випадку виникнення ситуації неумисного порушення платниками податку граничних строків реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН з причин несанкціонованого втручання третіх осіб у роботу комп’ютерних мереж.
     Разом з цим, ст. 101 ПКУ передбачає механізм списання безнадійного податкового боргу.
     Зокрема підлягає списанню податковий борг платника податків (у т.ч. пеня та штрафні санкції), що виник внаслідок обставин непереборної сили (форс – мажорних обставин).
     Порядок такого списання встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику
     Згідно з п. 2.1 р. ІІ Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.10.2013 № 577 (далі – Порядок) факт непереборної сили підтверджується зокрема Торгово-промисловою палатою України (її регіональними відділеннями), (далі – ТПП).
     У випадках, передбачених п.п. 4 п. 2.1 р. II Порядку, платник податків звертається до органу доходів і зборів за місцем обліку безнадійного податкового боргу та/або за місцем обліку такого платника з письмовою заявою, в якій зазначаються суми податків та зборів, що підлягають списанню. До заяви обов’язково додаються документи, зазначені в п.п. 4 п. 2.1 розд. II Порядку, які підтверджують, що податковий борг вважається безнадійним (п. 4.1 розд. IV Порядку).
     Отже з метою уникнення штрафів для підтвердження форс-мажору пропонуємо звертатися до ТПП, крім того, для реєстрації кримінального провадження можливо звернутись до Кіберполіції.
     При цьому повідомляємо, що за інформацією, розміщеною на офіційному веб-порталі ДФС (http://sfs.gov.ua/media-tsentr/novini/302367.html) ДФС ініціювала розробку законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних», який було розроблено Міністерством фінансів України та винесено на розгляд Уряду.
     Крім того, альтернативною системою для формування та реєстрації податкових накладних в ЄРПН є «Електронний кабінет платника», сервіс розроблений та запроваджений ДФС.
     Коментар:
     «Запитання-відповідь переведено до не чинних на підставі листа ДФС від 20.07.2017 № 19075/7/99-99-12-02-01-17 «Щодо форс-мажорних обставин».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді