Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2019 Який умовний індивідуальний податковий номер зазначається при складанні розрахунку коригування до податкової накладної, якщо на дату його складання Порядком заповнення податкової накладної такий умовний номер було змінено?
ВідповідьДіяла до 01.01.2019
Коротка:
     Якщо після складання податкової накладної внесено зміни до діючого Порядку заповнення податкової накладної, зокрема змінено умовні індивідуальні податкові номери (далі – ІПН), то на дату реєстрації розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних потрібно зазначати ІПН, який зазначався в такій податковій накладній (тобто без урахування внесених змін).
Повна:
     Відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.
     У податковій накладній зазначаються в окремих рядках обов’язкові реквізити, зокрема податковий номер платника податку (продавця та покупця).
     Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267 (далі – Порядок № 1307).
     Заповнення рядка «Індивідуальний податковий номер» (далі – ІПН) отримувача (покупця) в податковій накладній здійснюється в залежності від статусу отримувача (покупця), зокрема юридична особа, фізична особа – підприємець, неплатник ПДВ, та у випадках, визначених ПКУ та Порядком № 1307 проставляється умовний ІПН.
     При цьому, відповідно до п. 3 Порядку № 1307 усі податкові накладні, у тому числі накладні, особливості заповнення яких викладені в пп. 9 – 15 та 19 Порядку № 1307, підлягають реєстрації в ЄРПН за формою, чинною на день такої реєстрації.
     Крім того, п. 21 Порядку № 1307 передбачено, що порядок складання розрахунку коригування до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) та його реєстрації в ЄРПН аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком № 1307.
     Тобто Порядком № 1307 визначено механізм складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної/розрахунку коригування.
     Разом з цим, якщо після складання податкової накладної внесено зміни до діючого Порядку заповнення податкової накладної, зокрема змінено умовні ІПН, то на дату реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН потрібно зазначати ІПН, який зазначався в такій податковій накладній (тобто без урахування внесених змін).
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді