Запит надіслано
ПитанняДіяло до 10.10.2022 З якого моменту СГ повинен сплачувати суму орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, якщо рішенням органу місцевого самоврядування змінені умови договору оренди (змінена площа, розмір орендної плати) та зобов’язано внести зміни до договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності (або переукласти договір оренди)?
ВідповідьДіяла до 10.10.2022
Коротка:
     Якщо рішенням органу місцевого самоврядування змінено умови договору оренди землі (змінена площа, розмір орендної плати) та зобов’язано внести зміни до договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності (або переукласти договір оренди), то суб’єкт господарювання буде сплачувати орендну плату за земельні ділянки згідно з новими умовами після внесення таких змін до договору оренди землі та їх державної реєстрації у визначеному законодавством порядку.
Повна:
     Податковий кодекс України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов’язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п. 1.1 ст. 1 ПКУ).
     Відносини, пов’язані з орендою землі, регулюються Земельним та Цивільним кодексами України, Законом України «Про оренду землі» (далі – Закон), іншими законами України та нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також Договором (ст. 2 Закону).
     Розділом V Закону визначено порядок зміни, припинення та поновлення Договору.
     Зокрема, зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку (ст. 30 Закону).
     У разі зміни договору зобов’язання сторін змінюються з моменту досягнення домовленості про зміну договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни (част. третя ст. 653 Цивільного кодексу України).
     Офіційне визнання і підтвердження державою фактів зміни речових прав на нерухоме майно забезпечується шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі поданої заяви та документів для проведення державної реєстрації таких змін (ст. 2 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» зі змінами та доповненнями).
     Таким чином, якщо рішенням органу місцевого самоврядування змінено умови договору оренди землі (змінена площа, розмір орендної плати) та зобов’язано внести зміни до договору оренди земельної ділянки державної і комунальної власності (або переукласти договір оренди), то суб’єкт господарювання буде сплачувати орендну плату за земельні ділянки згідно з новими умовами після внесення таких змін до договору оренди землі та їх державної реєстрації у визначеному законодавством порядку.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до статті 2 Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», підпунктом 18 пункту 5 статті 21 Законом України від 15 серпня 2022 року № 2518-IX «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді