Запит надіслано
ПитанняДіяло до 21.11.2017 Переклад якого паспортного документа (закордонного чи внутрішнього), необхідно надати іноземцю до контролюючого органу, у разі подання заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР та як при цьому заповнюються графи «місце проживання» та «місце роботи»?
ВідповідьДіяла до 21.11.2017
Коротка:
     Іноземці та особи без громадянства (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні) при поданні до контролюючого органу заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР пред’являють паспортний документ іноземця – документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною.
     У графі «місце проживання» заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР іноземці та особи без громадянства зазначають інформацію про місце проживання в державі, громадянами якої вони являються, а які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні – інформацію про реєстрацію місця проживання в Україні, зазначену в посвідці. Відомості щодо місця роботи іноземці та особи без громадянства заповнюють у разі працевлаштування в Україні.
Повна:
     Відповідно до п. 70.5 ст. 70 Податкового кодекс України та п.1 розд. VII Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України 10.12.2013 № 779 (далі - Положення), фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка фізичної особи - платника податків (далі – Облікова картка) та яка не включена до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (далі - Державний реєстр), зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу Облікову картку за формою № 1ДР (додаток 2 до Положення), яка є водночас заявою для реєстрації у Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.
     Іноземці та особи без громадянства для реєстрації додають до Облікової картки документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) і копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).
     Згідно з п.6 розд. І Положення для подання іноземцями та особами без громадянства Облікової картки, заяви про зміну даних, що вносяться до облікової картки, або видачі документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі, використовуються дані документа, що посвідчує особу, а саме: паспортний документ іноземця – документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною.
     При цьому зазначаємо, що реєстрація іноземців та осіб без громадянства та/або видача документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі, здійснюється відносно осіб, які перебувають на території України на законних підставах, встановлених Законом України «Про правий статус іноземців та осіб без громадянства», «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» з урахуванням вимог Порядку продовження строку перебування та продовження або скорочення строку тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства на території України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2012 року № 150 та Порядку обчислення строку тимчасового перебування в Україні іноземців, які є громадянами держав з безвізовим порядком в’їзду, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 20.07.2015 № 884.
     Таким чином, іноземці та особи без громадянства (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні) при поданні до контролюючого органу заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР пред’являють паспортний документ іноземця – документ, виданий уповноваженим органом іноземної держави або статутною організацією ООН, що підтверджує громадянство іноземця, посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, надає право на в’їзд або виїзд з держави і визнається Україною.
     У графі «місце проживання» заяв за ф. № 1ДР або ф. № 5ДР іноземці та особи без громадянства зазначають інформацію про місце проживання в державі, громадянами якої вони являються, а які мають посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання в Україні – інформацію про реєстрацію місця проживання в Україні, зазначену в посвідці. Відомості щодо місця роботи іноземці та особи без громадянства заповнюють у разі працевлаштування в Україні.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді