Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Які СГ відносяться до житлово-комунальних підприємств з метою застосування коефіцієнту 0,3 при обчисленні рентної плати за спеціальне використання води?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Суб’єкти господарювання, які безпосередньо виробляють, створюють та/або надають житлово-комунальні послуги і отримують плату за такі послуги відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, відносяться до житлово-комунальних підприємств та до ставок рентної плати за спеціальне використання води застосовують коефіцієнт 0,3.
Повна:
     Згідно із п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води (далі – рентна плата) є водокористувачі – суб’єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи – підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.
     Житлово-комунальні підприємства застосовують до ставок рентної плати коефіцієнт 0,3 (п. 255.7 ст. 255 ПКУ).
     Відповідно до п.п. 14.1.59 п. 14.1 ст. 14 ПКУ житлово-комунальні підприємства – суб’єкти господарювання, які безпосередньо виробляють, створюють та/або надають житлово-комунальні послуги (застосовується до розд. IX ПКУ).
     Абзацом другим частини першої ст. 1 Закону України від 24 червня 2004 року № 1875-IV «Про житлово-комунальні послуги» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 1875) визначено, що житлово-комунальні послуги – результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та перебування осіб у жилих і нежилих приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил.
     Для підтвердження відповідності дотримання вимог кодексів усталеної практики, стандартів, нормативів, норм, порядків і правил фізичні та юридичні особи - виконавці певних видів житлово-комунальних послуг отримують сертифікат відповідності якості цих послуг згідно із законом (частина перша ст. 10 Закону № 1875).
     Порядок видачі і позбавлення сертифіката, термін його дії, а також вичерпний перелік видів житлово-комунальних послуг, які підлягають сертифікації, встановлює Кабінет Міністрів України (частина друга ст. 10 Закону № 1875).
     Певні види господарської діяльності у сфері житлово-комунальних послуг підлягають ліцензуванню відповідно до закону (частина третя ст. 10 Закону № 1875).
     Плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (частина перша ст. 32 Закону № 1875).
     Розмір плати за комунальні послуги розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку. У разі наявності засобів обліку оплата комунальних послуг здійснюється виключно на підставі їх показників на кінець розрахункового періоду згідно з умовами договору, крім випадків, передбачених законодавством (частина друга ст. 32 Закону № 1875).
     Враховуючи вищевикладене, суб’єкти господарювання, які безпосередньо виробляють, створюють та/або надають житлово-комунальні послуги і отримують плату за такі послуги відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, відносяться до житлово-комунальних підприємств та до ставок рентної плати застосовують коефіцієнт 0,3.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності змін, внесених п. 110 розд. I Закону України від 21 грудня 2016 року № 1797-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді