Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.05.2020 Як з метою оподаткування податком на доходи нерезидента розраховується прибуток нерезидента від торгівлі цінними паперами (корпоративними правами), та на підставі яких документів визнаються витрати нерезидента на придбання таких цінних паперів (корпоративних прав)?
ВідповідьДіяла до 23.05.2020
Коротка:
     Прибуток нерезидента від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав розраховується відповідно до національних або міжнародних стандартів фінансової звітності.
     Підтвердження здійснення платником податку витрат нерезидента на придбання цінних паперів (корпоративних прав) відбувається на підставі первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, зокрема договорів купівлі-продажу, актів прийому-передачі, розрахункових документів при безготівкових розрахунках, біржового звіту для торговців цінними паперами - учасників фондової біржі тощо.
Повна:
     Відповідно до п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ), резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у п.п. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 ПКУ, за ставкою в розмірі 15 відс. (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 та 141.4.11 п. 141.4 ст. 141 ПКУ) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.
     Для цілей п. 141.4 ст. 141 ПКУ під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, розуміється, зокрема прибуток від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав, визначений відповідно до розд. ІІІ ПКУ (п.п. «е» п.п. 141.4.1 п. 141.4 ст. 141 ПКУ).
     Платники податку окремо визначають загальний фінансовий результат за операціями з продажу або іншого відчуження цінних паперів звітного періоду відповідно до національних або міжнародних стандартів фінансової звітності (п.п. 141.2.3 п. 141.2 ст. 141 ПКУ).
     Відповідно до п. 3 розд. I Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 № 73 зі змінами і доповненнями, прибуток – сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати.
     Таким чином, прибуток нерезидента від здійснення операцій з продажу або іншого відчуження цінних паперів, деривативів або інших корпоративних прав розраховується відповідно до національних або міжнародних стандартів фінансової звітності.
     Згідно з п.п. 11 п. 1 ст. 1 Закону України від 23 лютого 2006 року № 3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок» зі змінами і доповненнями обіг цінних паперів – це вчинення правочинів, пов’язаних з переходом прав на цінні папери і прав за цінними паперами, крім договорів, що укладаються у процесі емісії, при викупі цінних паперів їх емітентом та купівлі-продажу емітентом викуплених цінних паперів.
     Законом України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» зі змінами і доповненнями встановлені вимоги до документів, які містять відомості про господарську операцію, тобто до первинних документів, які є підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.
     Таким чином, підтвердження здійснення платником податку витрат нерезидента на придбання цінних паперів (корпоративних прав) відбувається на підставі первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, зокрема договорів купівлі-продажу, актів прийому-передачі, розрахункових документів при безготівкових розрахунках, біржового звіту для торговців цінними паперами - учасників фондової біржі тощо.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді