Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2018 Чи потрібно релігійним організаціям подавати заяву за формою № 1-РН для присвоєння нової ознаки неприбутковості відповідно до постанови КМУ від 13 липня 2016 року № 440, якщо відповідно до п. 35 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ термін внесення змін до установчих документів подовжено до 01.01.2018?
ВідповідьДіяла до 01.01.2018
Коротка:
     Враховуючи те, що належність неприбуткової організації до певної групи неприбуткових організацій за відповідним кодом ознаки неприбутковості визначається за результатами розгляду контролюючим органом установчих документів такої організації на відповідність до вимог, встановлених п. 133.4 ст. 133 Податковим кодексом України (далі – ПКУ), то подавати реєстраційну заяву за формою № 1-РН у зв’язку зі зміною ознаки неприбутковості не потрібно. У разі приведення установчих документів у відповідність із вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 ПКУ, з метою включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій релігійні організації мають подати до контролюючого органу за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою № 1-РН з позначкою «зміни» та завірені копії документів відповідно до п. 6 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440.
     Повна:
     Постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року № 440 «Про затвердження Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру» (далі – Постанова) прийнята на виконання вимог Закону України від 17 липня 2015 року № 652-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування неприбуткових організацій» (далі – Закон № 652) та відповідно до п.п. 133.4.5 п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ). Постанова визначає дії контролюючих органів та неприбуткових підприємств, установ та організацій (далі – неприбуткові організації) у перехідний період, з метою встановлення відповідності установчих документів неприбуткових організацій вимогам ПКУ для включення до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій (далі – Реєстр).
     Згідно з абзацом п’ятим п. 2 Постанови неприбуткові організації, включені до Реєстру на день набрання чинності Законом № 652, повідомлені, зокрема про встановлення невідповідності установчих документів вимогам, встановленим п. 133.4 ст. 133 ПКУ, зобов’язані з метою включення до нового Реєстру привести у строк, установлений п. 35 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, свої установчі документи у відповідність із вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 ПКУ, та у цей самий строк подати копії таких документів контролюючому органу.
     Тимчасово, до 01 січня 2018 року, не може бути підставою для виключення неприбуткових релігійних організацій з Реєстру невиконання такими релігійними організаціями вимог до установчих документів, визначених п.п. 133.4.1 п. 133.4 ст. 133 ПКУ (абзац сьомий п. 2 Постанови, п. 35 підрозд. 4 розд. XX ПКУ).
     Відповідно до п. 34 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ неприбуткові підприємства, установи та організації, внесені до Реєстру на день набрання чинності Закону № 652, що відповідають вимогам п. 133.4 ст. 133 ПКУ, включаються контролюючим органом до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій. За бажанням неприбуткової організації вона може подати до контролюючого органу копії установчих документів.
     Пунктом 14 Порядку ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру, затвердженого Постановою (далі – Порядок № 440), встановлено, що у разі, зокрема внесення змін до установчих документів неприбуткової організації (або установчих документів організації вищого рівня, на підставі яких діє неприбуткова організація відповідно до закону) до контролюючого органу подається реєстраційна заява за формою № 1-РН з позначкою «зміни», до якої додаються копії документів відповідно до п. 6 Порядку № 440. Заява та копії документів повинні бути подані протягом 30 календарних днів з дня державної реєстрації таких змін, а у разі, коли державна реєстрація змін не здійснюється, протягом 30 календарних днів з моменту виникнення зазначених у цьому пункті обставин.
     Ознака неприбутковості організації присвоюється за окремими групами підприємств, установ та організацій відповідно до п.п 133.4.6 п. 133.4 ст. 133 ПКУ. Присвоєння неприбутковій організації ознаки неприбутковості здійснює контролюючий орган за основним місцем обліку неприбуткової організації (п. 4 Порядку № 440).
     Враховуючи те, що належність неприбуткової організації до певної групи неприбуткових організацій за відповідним кодом ознаки неприбутковості визначається за результатами розгляду контролюючим органом установчих документів такої організації на відповідність до вимог, встановлених п. 133.4 ст. 133 ПКУ, то подавати реєстраційну заяву за формою № 1-РН у зв’язку зі зміною ознаки неприбутковості не потрібно. У разі приведення установчих документів у відповідність із вимогами, встановленими п. 133.4 ст. 133 ПКУ, з метою включення до нового Реєстру релігійні організації мають подати до контролюючого органу за основним місцем обліку реєстраційну заяву за формою № 1-РН з позначкою «зміни» та завірені копії документів відповідно до п. 6 Порядку № 440.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді