Запит надіслано
ПитанняДіяло до 19.02.2018 З якого періоду Державний концерн «Укроборонпром» може відраховувати частину чистого прибутку у розмірі 30 відс. та яким чином заповнюється Розрахунок частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями при зміні нормативу відрахування частини чистого прибутку протягом року?
ВідповідьДіяла до 19.02.2018
    Коротка:
         Враховуючи те, що Постанова № 933 набрала чинності 15.12.2016, розмір 30 відс. відрахувань частини чистого прибутку (доходу) Державним концерном «Укроборонпром», його учасниками, державними унітарними підприємствами, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, які задіяні в розробленні, виробництві та ремонті озброєння, військової і спеціальної техніки та їх складових і є виконавцями державного оборонного замовлення, застосовується починаючи з підсумків фінансово-господарської діяльності за IV квартал 2016 року
          З метою правильного застосування розміру відрахувань частини чистого прибутку (доходу) – 30 відс., суб’єкти господарювання, передбачені Постановою № 933, у рядку 01 Розрахунку відображають чистий прибуток (дохід) за IV квартал 2016 року, у рядку 06 зазначається норматив відрахувань – 30 відс., рядок 08 не заповнюється.
Повна:
         Порядок відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 лютого 2011 року № 138 (далі – Порядок).
         Постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 933 «Про внесення зміни до пункту 1 Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями» (далі – Постанова № 933) передбачено зменшення з 75 відс. до 30 відс. розміру відрахування частини чистого прибутку до державного бюджету для Державного концерну «Укроборонпром», його учасників, державних унітарних підприємств, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, які задіяні в розробленні, виробництві та ремонті озброєння, військової і спеціальної техніки та їх складових і є виконавцями державного оборонного замовлення.
         Враховуючи те, що Постанова № 933 набрала чинності 15.12.2016, розмір 30 відс. відрахувань частини чистого прибутку (доходу) Державним концерном «Укроборонпром», його учасниками, державними унітарними підприємствами, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади, які задіяні в розробленні, виробництві та ремонті озброєння, військової і спеціальної техніки та їх складових і є виконавцями державного оборонного замовлення, застосовується починаючи з підсумків фінансово-господарської діяльності за IV квартал 2016 року (лист Міністерства фінансів України від 26.01.2017 № 31-24020-22-10/2171).
         Згідно з п. 2 Порядку частина чистого прибутку (доходу) сплачується державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до державного бюджету наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності за відповідний період.
         Частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, затвердженої наказом ДПА України від 16.05.2011 № 285 (далі – Розрахунок) (п. 3 Порядку).
         У рядку 07 Розрахунку відображається частина чистого прибутку (доходу), що відраховується до державного бюджету у звітному періоді.
         У рядку 08 Розрахунку – частина чистого прибутку (доходу), нарахована за попередній звітний період поточного року.
         У рядку 09 Розрахунку – частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті, без врахування суми частини чистого прибутку (доходу), нарахованої за попередній звітний період поточного року.
         З урахуванням п. 2 Порядку, Розрахунок подається до контролюючих органів наростаючим підсумком за квартал, півріччя, три квартали та рік у терміни, передбачені для квартальної звітності.
         З метою правильного застосування розміру відрахувань частини чистого прибутку (доходу) – 30 відс., суб’єкти господарювання, передбачені Постановою № 933, у рядку 01 Розрахунку відображають чистий прибуток (дохід) за IV квартал 2016 року, у рядку 06 зазначається норматив відрахувань – 30 відс., рядок 08 не заповнюється.
         Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді