Запит надіслано
ПитанняДіяло до 18.09.2019 Чи може СГ, що є резидентом України, укласти зовнішньоекономічний договір на постачання товарів (виконання робіт, надання послуг) з іноземним СГ, який здійснює діяльність або має місцезнаходження на території самопроголошеної держави (Абхазії, Південної Осетії, Придністровської Молдавської Республіки тощо)?
ВідповідьДіяла до 18.09.2019 Коротка:
     З питань укладання зовнішньоекономічних договорів на постачання товарів (виконання робіт, надання послуг) іноземним суб’єктам госпродарювання, що здійснюють діяльність або мають місцезнаходження на території самопроголошеної держави (Абхазії, Південної Осетії, Придністровської Молдавської Республіки тощо) суб’єкту господарювання необхідно звертатися до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.
     Повна:
     Частиною другою ст. 19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
     Згідно з Положенням про Державну фіскальну службу України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236, Державна фіскальна служба України є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра фінансів і який реалізує, зокрема державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, надає консультації відповідно до Податкового та Митного кодексів України, законодавства з питань сплати єдиного внеску.
     Отже, органи ДФС здійснюють свою діяльність лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України, Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями, Митним кодексом України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями, законами України та іншими нормативними актами.
     Згідно з ст. 18 Конституції України зовнішньополітична діяльність України спрямована на забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами і нормами міжнародного права.
     Україною, як суверенною державою та членом Організації Об’єднаних Націй, не визнано суверінетету таких самопроголошених державних утворень, як Придністровська Молдавська Республіка, Абхазія та Південна Осетія.
     В свою чергу відповідно до Положення про Міністерство економічного розвитку і торгівлі України (далі – Мінекономрозвитку), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 зі змінами і доповненнями, Мінекономрозвитку є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує, зокрема формування та реалізує державну зовнішньоекономічну політику.
     Враховуючи викладене, з питань укладання зовнішньоекономічних договорів на постачання товарів (виконання робіт, надання послуг) іноземним суб’єктам госпродарювання, що здійснюють діяльність або мають місцезнаходження на території самопроголошеної держави (Абхазії, Південної Осетії, Придністровської Молдавської Республіки тощо) суб’єкту господарювання необхідно звертатися до Мінекономрозвитку.
Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді