Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.07.2019 Яким чином в додатку 1 прим. 1 до Декларації акцизного податку відображаються заявки на поповнення (коригування) залишку пального, що оформляються з нульовою сумою акцизного податку і реєструються без списання з облікової картки сум акцизного податку (одночасно зменшується обсяг по одному коду УКТ ЗЕД та збільшується по іншому)?
ВідповідьДіяла до 01.07.2019 Коротка:
     У разі складання платником податку заявки на поповнення (коригування) залишку пального, що оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки сум акцизного податку (одночасно зменшується обсяг по одному коду УКТ ЗЕД та збільшується по іншому) в додатку 1 прим. 1 до Декларації акцизного податку відображається рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД як з від’ємним значенням («-») так і з позитивним значенням за всіма необхідними графами.
Повна:
     Підпунктом 232.4.3 п. 232.4 ст. 232 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що у разі якщо у платника акцизного податку в результаті зміни фізико-хімічних показників пального є необхідність провести збільшення обсягів пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД і при цьому одночасно зменшити обсяги пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, такий платник податку може оформити заявку на поповнення обсягу залишку пального, в якій зазначаються обсяги пального, що збільшуються та що зменшуються.
     При цьому якщо суми акцизного податку на таке пальне є рівними, то така заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки грошових коштів сплаченого акцизного податку.
     Форма заявки на поповнення (коригування) залишку пального та порядок її заповнення затверджено наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 № 218 (далі - Порядок № 218).
     Відповідно до п. 2 розд. IV Порядку № 218 при збільшенні обсягу пального за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД з одночасним зменшенням обсягів пального за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку може оформити заявку на поповнення (коригування) залишку пального, де зазначаються обсяги пального, які збільшуються та які зменшуються.
     Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 14).
     Згідно з п. 5 розд. ІV Порядку № 14 платниками акцизного податку, визначеними підпунктами 212.1.1, 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 розд. VI ПКУ, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 ПКУ заповнюється розділ В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» декларації акцизного податку (далі – Декларація).
     Додаток 1 прим. 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального відповідно до підпункту 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 Кодексу» до Декларації (далі – Додаток 1 прим. 1 до Декларації) обов’язково заповнюється всіма платниками акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробниками) незалежно від того, чи був у звітному періоді об’єкт оподаткування (п. 2 розд. V Порядку № 14).
     Формою Додатка 1 прим. 1 до Декларації передбачено зазначення залишків пального на початок звітного періоду шляхом перенесення його значення із попередньої звітності.
     При цьому у разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД платник податку при заповненні Додатка 1 прим. 1 до Декларації відображає рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД.
     Отже, у разі одночасного зменшення обсягів по одному коду УКТ ЗЕД та збільшення по іншому в додатку 1 прим. 1 до Декларації відображається рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД як з від’ємним значенням («-») так і з позитивним значенням за всіма необхідними графами.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку із набранням чинності Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VІІІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді