Запит надіслано
ПитанняДіяло до 31.12.2017 Яким чином в декларації про майновий стан і доходи заповнити інформацію стосовно реєстраційного номера облікової картки платника податку, якщо ФО отримала паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм та через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, про що повідомила відповідний контролюючих орган?
ВідповідьДіяла до 31.12.2017 Коротка:
     Якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм проставлено слово «відмова», у зв’язку з тим, що фізична особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, то у рядку 3 розд. І декларації про майновий стан і доходи платник податку зазначає номер паспорта, який містить дев’ять цифр.
Повна:
     Постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України» із змінами і доповненням (далі – Постанова), затверджено технічний опис бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм.
     Згідно з п. 6 Технічного опису бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм (додаток 2 до Постанови) на лицьовому боці паспорта містяться п’ять обов’язкових зон візуальної перевірки (I - V), зокрема у зоні ІІІ передбачено поле «Документ N / Document No».
     Номер документа встановлюється Державною міграційною службою і містить дев’ять цифр. Номер документа виконується об’ємним лазерним гравіюванням (п. 20 додатка 2 до Постанови).
     Відповідно до п. 9 Технічного опису бланка паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм на зворотному боці паспорта міститься, зона візуальної перевірки (VI), де послідовно, згори донизу надруковано назви полів, зокрема:
     «РНОКПП/RNTRC» (реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) зазначається десятьма цифрами).
     У разі наявності повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття зазначеного номера та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу) у відповідному полі проставляється слово «відмова». У разі відсутності інформації відповідне поле не заповнюється (п. 18 прим. 1 додатка 2 до Постанови).
     Згідно з ст. 67 Конституції України від 28 червня 1996 року № 254к/96-ВР кожен громадянин зобов’язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом. Усі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан і доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.
     Порядок подання річної декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) визначено ст. 179 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями.
     Форму Декларації та Інструкцію щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – Інструкція) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами та доповненнями.
     Підпунктом 3 п. 3 розд. ІІІ Інструкції визначено, що у рядку 3 розд. І Декларації зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків відповідно до даних Державного реєстру фізичних осіб – платників податків. Для фізичних осіб, які мають відмітку в паспорті про наявність у них права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, зазначаються серія та номер паспорта.
     Таким чином, якщо у відповідному полі паспорта громадянина України з безконтактним електронним носієм проставлено слово «відмова» у зв’язку з тим, що фізична особа через свої релігійні переконання відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, то у рядку 3 розд. І Декларації платник податку зазначає номер паспорта, який містить дев’ять цифр.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді