Запит надіслано
ПитанняДіяло до 13.08.2019 Яким чином заповнюється податкова декларація з туристичного збору у разі виправлення самостійно виявлених помилок?
ВідповідьДіяла до 13.08.2019 Коротка та повна відповідь ідентичні:
     Відповідно до п.п. 268.7.3 п. 268.7 ст. 268 розд. ХІІ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу.
     Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 розд. ІІ ПКУ визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу. Форма податкової декларації з туристичного збору (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 09.07.2015 № 636 «Про затвердження форм податкових декларацій збору за місця для паркування транспортних засобів та туристичного збору», який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 29.07.15 за № 912/27357.
     Згідно з абзацом першим п. 50.1 ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
     Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені (абзац другий п. 50.1 ст. 50 ПКУ).
     У розділі ІІ Декларації рядки з 4 по 9 заповнюються лише у разі подання уточнюючої Декларації, що містить виправлені показники, або у разі уточнення показників раніше поданої Декларації у складі звітної або звітної нової Декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені платником.
     Уточнююча Декларація подається за кожний минулий податковий період, що уточнюється, окремо.
     При цьому рядки 4 – 9 розд. ІІ Декларації заповнюються наступним чином:
     у рядку 4 зазначається нарахована сума туристичного збору за даними раніше поданої Декларації, що уточнюється, усього (рядок 3 Декларації, що уточнюється);
     у рядку 5 вказується уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період, у якому виявлена помилка;
     у рядку 6 зазначається сума туристичного збору (недоплата), яка збільшує податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки. Заповнюється у разі якщо рядок 5 > рядка 4. Вказується позитивне значення розрахунку рядок 5 - рядок 4;
     у рядку 7 вказується сума збору, яка зменшує податкові зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки, Заповнюється у разі якщо рядок 4 > рядка 5. Зазначається позитивне значення розрахунку рядок 4 - рядок 5;
     сума штрафу нараховується платником самостійно. Розмір штрафу обирається відповідно до п.п. «а» або «б» п. 50.1 ст 50 ПКУ (3 відс. або 5 відс. від суми недоплати) та відображається у рядку 8;
     сума пені нараховується платником податків самостійно відповідно до п.п. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 ПКУ та відображається у рядку 9.
     Відповідно до п. 46.4 ст. 46 ПКУ у разі необхідності платник податків може подати разом з податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання. Платник податків, який подає звітність в електронній формі, подає таке доповнення в електронній формі.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 08.05.2019 № 186 «Про внесення змін до форми Податкової декларації з туристичного збору».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді