Запит надіслано
ПитанняДіяло до 26.06.2018 Яким чином в таблиці 1 додатка 4 звіту щодо сум нарахованого ЄВ відображаються суми допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховані підприємствами, установами і організаціями найманим працівникам з інвалідністю ?
ВідповідьДіяла до 26.06.2018
Коротка:
     Суми оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховані підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (8,41 %), відображаються в рядку 2.2 розд. 2 таблиці 1 додатка 4 Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (далі – Звіт), форма якого затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435.
     Відповідно, єдиний внесок, нарахований на зазначені суми, відображається в рядку 3.2 розд. 3 таблиці 1 додатка 4 Звіту.
Повна:
     Відповідно до п. 5 розд. II Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) встановлюється відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) у розмірі 8,41 відс. суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, що здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги з тимчасової непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами для працюючих інвалідів.
     Форма Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів (далі – Звіт) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 «Про затвердження Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435).
     Так, суми оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, нараховані підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (8,41 %), відображаються в рядку 2.2 розд. 2 «Сума нарахованої заробітної плати, винагород за виконану роботу (надані послуги) за цивільно-правовими договорами, оплати допомоги по тимчасовій непрацездатності, допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами та додаткової бази нарахування, на яку нараховується єдиний внесок, усього (р. 2.1 + р. 2.2 + р. 2.3 + р. 2.4 + р.2.5) таблиці 1 додатка 4 Звіту до Порядку № 435.
     Відповідно, ЄВ, нарахований на зазначені суми, відображається у рядку 3.2 «на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю (8,41 %)» таблиці 1 додатка 4 до Порядку № 435, який бере участь у розрахунку значення рядка 3 розд. 3 «Нараховано єдиного внеску, усього (р. 3.1+р. 3.2+р. 3.3+р. 3.4+р. 3.5)».
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 04.05.2018 № 469 «Про внесення змін до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді