Запит надіслано
ПитанняДіяло до 31.12.2017 Який звітний (податковий) період зазначають у декларації про майновий стан і доходи фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності?
ВідповідьДіяла до 31.12.2017
Коротка:
     Фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, при заповненні Декларації зазначають:
     у рядку 2 Декларації звітний (податковий) період – календарний рік;
     у рядку 8 «категорія платника: особа яка припинила підприємницьку діяльність протягом року» – дату, що відповідає даті державної реєстрації припинення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.
Повна:
     Пунктом 177.11 ст. 177 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) визначено, що фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування подають річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи.
     Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
     У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.
     Форма податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкція щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи затверджені наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.09.2016 № 821) (далі – Інструкція).
     Пунктом 1 розд. ІІІ Інструкції зазначено, що у рядку 2 розд.І Декларації вказується арабськими цифрами звітний (податковий) період (календарний рік). При цьому, форма Декларації передбачає звітний (податковий) період: квартал або календарний рік.
     Пунктом 2 розд. ІІ Інструкції визначено, що додатки до Декларації є її складовою частиною. Декларація подається разом з додатком Ф2 «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору з доходів, отриманих самозайнятою особою» (далі – додаток Ф2) .
     Отже, фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, при заповненні Декларації зазначають:
     у рядку 2 Декларації звітний (податковий) період – календарний рік;
     у рядку 8 «категорія платника: особа яка припинила підприємницьку діяльність протягом року» – дату, що відповідає даті державної реєстрації припинення в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді