Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2020 Чи нараховуються штрафні санкції, пеня та яким чином вони розраховуються при самостійному виправленні помилок, якщо під час виплати дивідендів був нарахований та сплачений авансовий внесок у звітному (податковому) періоді, але не відображений у Податковій декларації з податку на прибуток підприємств (у тому числі за 2015 рік)?
ВідповідьДіяла до 01.01.2020
Коротка:
     У разі виправлення задекларованих сум авансових внесків при виплаті дивідендів, що мали бути сплачені за результатами звітних (податкових) періодів у звітній (звітній новій) Податковій декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), платник податку відображає правильні показники у рядках 20 АВ, 21, 22 додатка ВП до Декларації та порівнюючи рядок 22 з відповідним рядком Декларації, яка уточнюється, визначає суму збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів, пені та штрафу у частині «Виправлення помилок»» (рядки 27 - 29) Декларації.
     У разі виправлення помилок в уточнюючій Декларації додаток ВП до Декларації не заповнюється, а правильні значення сум авансових внесків при виплаті дивідендів, що мали бути сплачені за результатами звітних (податкових) періодів, зазначаються в такій уточнюючій Декларації (рядки 20 АВ, 21, 22) та додатку АВ (рядок 06) до неї. На підставі порівняння податкового зобов’язання у рядку 22 Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів, пені та штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» (рядки 27, 29, 30) Декларації.
     Якщо платником податків самостійно виявлено заниження задекларованих сум авансових внесків при виплаті дивідендів за результатами діяльності у 2015 році, що виникли внаслідок порушення правильності заповнення Декларації, то на підставі п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ) штрафні санкції, передбачені ст. 50 ПКУ не нараховуються. Разом з цим на суму збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів нараховується пеня з урахуванням п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ.
Повна:
     Відповідно до п.п. 57.1 прим. 1.2 п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) крім випадків, передбачених п.п. 57.1 прим. 1.3 п. 57.1 ст. 57 ПКУ, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.
     Авансовий внесок розраховується з суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачуються дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюється за ставкою, встановленою п. 136.1 ст. 136 ПКУ. Сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.
     При цьому у разі якщо дивіденди виплачуються за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовується значення об’єкту оподаткування, обчислене пропорційно кількості місяців, за які сплачуються дивіденди. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.
     З урахуванням вищезазначених норм, авансовий внесок при виплаті дивідендів за підсумками звітного кварталу, півріччя, трьох кварталів розраховується зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті, якщо на момент виплати таких дивідендів декларація з податку на прибуток за звітний рік, на який припадають такі періоди, не подана. Якщо на момент виплати дивідендів за IV квартал звітного року Податкова декларація з податку на прибуток підприємств за такий рік подана та зобов’язання, нараховані у такій декларації, погашені, то авансові внески нараховуються на суму перевищення дивідендів, що підлягають виплаті за IV квартал звітного року, над значенням об’єкта оподаткування податком на прибуток за такий рік, поділеному на 12 та помноженому на 3 (пропорційно кількості місяців, за які виплачуються дивіденди).
     Сума попередньо сплачених протягом податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, задекларованого у податковій декларації за такий податковий (звітний) період (абзац четвертий п.п. 57.1 прим. 1.2 п. 57.1 прим. 1 ст. 57 ПКУ).
     Згідно з п. 137.4 ст. 137 ПКУ податковими (звітними) періодами для податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених п. 137.5 ст. 137 ПКУ, є календарні: квартал, півріччя, три квартали, рік. При цьому податкова декларація розраховується наростаючим підсумком. Податковий (звітний) період починається з першого календарного дня податкового (звітного) періоду і закінчується останнім календарним днем податкового (звітного) періоду.
     Відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ у разі якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.
     Платник податків має право не подавати такий розрахунок, якщо відповідні уточнені показники зазначаються ним у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявлені.
     Платник податків, який самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний, за винятком випадків, установлених п. 50.2 ст. 50 ПКУ:
     а) або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3 відс. від такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
     б) або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов’язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5 відс. від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов’язання з цього податку.
     Якщо після подачі декларації за звітний період платник податків подає звітну нову декларацію з виправленими показниками до закінчення граничного строку подання декларації за такий самий звітний період, то штрафи, визначені у п. 50.1 ст. 50 ПКУ, не застосовуються.
     Форма Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 № 897 зі змінами та доповненнями (далі – Декларація).
     Сума авансового внеску у зв’язку із виплатою дивідендів (прирівняних до них платежів), що має бути сплачена у звітному (податковому) періоді відображається в рядку 06 додатка АВ до Декларації, та переноситься в рядок 20 АВ Декларації.
     У рядку 21 Декларації відображається сума авансового внеску при виплаті дивідендів, що має бути сплачена за результатами попереднього звітного (податкового) періоду поточного року, з урахуванням уточнень (рядок 20 АВ Декларації за попередній звітний (податковий) період поточного року).
     Різниця між показниками рядків 20 АВ та 21 Декларації відображається у рядку 22 Декларації «Сума авансового внеску при виплаті дивідендів, нарахована за результатами останнього (звітного) податкового періоду».
     Отже, у разі виправлення задекларованих сум авансових внесків при виплаті дивідендів, що мали бути сплачені за результатами звітних (податкових) періодів, у звітній (звітній новій) Декларації, платник податку відображає правильні показники у рядках 20 АВ, 21, 22 додатка ВП до Декларації та порівнюючи рядок 22 з відповідним рядком Декларації, яка уточнюється, визначає суму збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів, пені та штрафу у частині «Виправлення помилок» (рядки 27 - 29) Декларації.
     У разі виправлення помилок в уточнюючій Декларації додаток ВП до Декларації не заповнюється, а правильні значення сум авансових внесків при виплаті дивідендів, що мали бути сплачені за результатами звітних (податкових) періодів, зазначаються в такій уточнюючій Декларації (рядки 20 АВ, 21, 22) та додатку АВ (рядок 06) до неї. На підставі порівняння податкового зобов’язання у рядку 22 Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів, пені та штрафу, які відображаються у частині «Виправлення помилок» (рядки 27, 29, 30) Декларації.
     Якщо платником податків самостійно виявлено заниження задекларованих сум авансових внесків при виплаті дивідендів за результатами діяльності у 2015 році, що виникли внаслідок порушення правильності заповнення Декларації, то на підставі п. 31 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ штрафні санкції, передбачені ст. 50 ПКУ не нараховуються. Разом з цим на суму збільшення податкового зобов’язання з авансового внеску при виплаті дивідендів нараховується пеня з урахуванням п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з втратою актуальності».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді