Запит надіслано
ПитанняДіяло до 12.04.2018 Який порядок зняття з обліку в контролюючих органах ЮО та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких містяться в ЄДР у разі державної реєстрації припинення?
ВідповідьДіяла до 12.04.2018
Коротка та повна відповіді ідентичні:
     Відповідно до п. 11.1 розд. XI Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) із змінами (далі – Порядок), платник податків зобов’язаний повідомляти контролюючий орган за основним місцем обліку про його ліквідацію або реорганізацію протягом трьох робочих днів з дня прийняття відповідного рішення (крім випадків, коли обов’язок здійснювати таке повідомлення покладено законом на орган державної реєстрації).
     Дані про прийняття рішення щодо припинення юридичних осіб, відомості щодо яких містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР), контролюючі органи отримують від державних реєстраторів у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Центрального контролюючого органу.
     Згідно з п. 11.3 розд. XI Порядку у разі прийняття рішення про закриття, зокрема відокремленого підрозділу юридичної особи до контролюючого органу за основним місцем обліку такого відокремленого підрозділу подаються такі документи:
     заява про ліквідацію або реорганізацію платника податків за ф. № 8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за ф. № 6-ОПП;
     копія розпорядчого документа про закриття відокремленого підрозділу.
     За результатами проведення відповідних заходів у зв’язку з ліквідацією або реорганізацією платника податків, але не пізніше дня закінчення строку заявлення кредиторами своїх вимог відповідальні працівники таких підрозділів (органів) вносять до Єдиного банку даних юридичних осіб або підтверджують інформацію щодо наявності/відсутності заборгованості зі сплати податків і зборів (п. 11.8 розд. XI Порядку).
     З метою забезпечення закриття рахунків юридичних осіб, що ліквідуються, контролюючий орган за основним місцем обліку на звернення комісії з припинення (ліквідатора, ліквідаційної комісії тощо) надає перелік рахунків у фінансових установах відповідної юридичної особи та/або її відокремлених підрозділів, які на момент звернення взяті на облік контролюючими органами та щодо яких не надходили повідомлення про їх закриття (п. 11.9 розд. XI Порядку).
     Згідно з п. 11.10 розд. XI Порядку до завершення строку, визначеного для заявлення кредиторами своїх вимог, а також у день отримання запиту від суб’єкта державної реєстрації контролюючий орган передає до ЄДР у порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами Центрального контролюючого органу відомості:
     про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за ф. № 30-ОПП (додаток 14 до Порядку);
     про узгодження плану реорганізації юридичної особи за ф. № 31-ОПП (додаток 15 до Порядку) - у разі наявності податкового боргу при реорганізації юридичної особи.
     Пунктом 11.11 розд. XI Порядку визначено, що якщо припиняється юридична особа, яка перебуває на обліку в контролюючому органі за основним місцем обліку та одночасно в інших контролюючих органах перебуває на обліку за неосновним місцем обліку чи перебувають на обліку її відокремлені підрозділи, відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за ф. № 30-ОПП формуються контролюючим органом за основним місцем обліку платника із урахуванням наявності (відсутності) заборгованості такого платника податків та/або його відокремлених підрозділів щодо сплати платежів на територіях адміністративно-територіальних одиниць, де платник та/або його відокремлені підрозділи перебувають на обліку за основним та неосновним місцем.
     У разі наявності заборгованості зі сплати податків і зборів відомості за ф. № 30-ОПП разом із додатками надсилаються (видаються) комісії з припинення (ліквідаційній комісії, ліквідатору) або особі, відповідальній за погашення грошових зобов’язань або податкового боргу, що є такою згідно з п. 97.4 ст. 97 глави 9 розд. II Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, за їх зверненням. Додатки до відомостей за ф. № 30-ОПП видаються тими контролюючими органами, які їх сформували.
     Відповідно до п. 11.15 розд. XI Порядку відомості про відсутність (наявність) заборгованості зі сплати податків і зборів за ф. № 30-ОПП:
     є єдиним документом, що підтверджує відсутність (наявність) заборгованості з податків, зборів у випадках припинення юридичних осіб, визначених Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» (далі – Закон № 755);
     не може використовуватись у випадках, передбачених іншими нормативно-правовими актами, крім визначених у Законі № 755 та нормативно-правових актах, прийнятих відповідно до Закону № 755.
     Дані про видачу, зокрема відомостей за ф. № 30-ОПП, відомостей про узгодження плану реорганізації фіксуються в журналі за ф. № 6-ОПП, а відмітки про їх видачу, дата видачі та номер запису у журналі заносяться до Єдиного банку даних юридичних осіб (п. 11.16 розд. XI Порядку).
     Підставою для зняття з обліку у контролюючих органах платників податків, державна реєстрація припинення яких здійснюється згідно з Законом № 755, є надходження відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи. Дата зняття з обліку відповідає даті закриття останньої інтегрованої картки платника податків або даті отримання відомостей про припинення юридичної особи у разі, якщо на момент отримання таких відомостей були закриті всі інтегровані картки такого платника податків. Дані про зняття з обліку платника податків фіксуються в журналі за ф. № 6-ОПП. Номер зняття з обліку відповідає номеру відповідного запису в журналі за ф. № 6-ОПП та передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до ЄДР із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, назви та ідентифікаційного коду (п.п. 1 п. 11.17 розд. XI Порядку).
     Відомості щодо підстави та дати зняття з обліку платника податків вводяться до Єдиного банку даних юридичних осіб. Облікові справи (реєстраційна та звітна частини) таких платників здаються до архіву контролюючого органу після закінчення звітного року (п.п. 7 п. 11.17 розд. XI Порядку).
     Згідно з п. 11.19 розд. XI Порядку відокремлені підрозділи, розміщені на території тієї самої територіальної громади, що й юридична особа, можуть бути зняті з обліку в порядку, визначеному пп. 11.1 - 11.17 розд. XI Порядку, за відсутності рахунків у фінансових установах, відкритих через такі підрозділи, та в разі позбавлення відокремленого підрозділу обов’язків чи повноважень щодо:
     нараховування, утримання або сплати (перерахування) до бюджету податків, зборів від свого імені чи від імені іншого платника податків;
     складання та подання податкової звітності контролюючим органам;
     укладання трудових договорів (контрактів) з найманими особами, нараховування та/або сплати їм заробітної плати;
     ведення окремого балансу, бухгалтерського чи податкового обліку;
     відкриття рахунків у фінансових установах.
     До заяви про зняття з обліку повинна бути додана завірена копія рішення юридичної особи про таку реорганізацію відокремленого підрозділу. Після зняття з обліку відокремленого підрозділу облікові справи юридичної особи і відокремленого підрозділу об’єднуються.
     Дані про зняття з обліку таких відокремлених підрозділів передаються контролюючим органом за основним місцем обліку такого платника податків до ЄДР із зазначенням: дати та номера запису про зняття з обліку, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платника податків знято
з обліку, причини зняття з обліку.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з уточненням редакції відповіді».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді