Запит надіслано
ПитанняДіяло до 07.11.2018 Чи необхідно переукладати договір про визнання електронних документів ВПП, у разі взяття його на облік у контролюючому органі за новим місцем обліку, після включення/виключення його до/з Реєстру ВПП або у разі зміни протягом звітного року великим платником свого місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?
ВідповідьДіяла до 07.11.2018
Коротка та повна відповіді ідентичні:
     Подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронний цифровий підпис», наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 «Про затвердження Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 (далі – наказ № 557), на підставі Договору про визнання електронних документів (далі – Договір), що визначає взаємовідносини суб’єктів електронного документообігу та укладається з контролюючим органом.
     Пунктом 4 наказу № 557 встановлено, що Договори, що на день набрання чинності наказом № 557 є чинними, продовжують діяти до виникнення підстав, визначених пунктом 14 розділу III Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами (далі – Порядок).
     Згідно з абзацом п’ятим п. 2 розд. І Порядку Договір укладається шляхом приєднання платника до Договору в цілому шляхом надсилання заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів (далі – Заява про приєднання до Договору).
     Згідно з п. 5 розд. ІІІ Порядку Заява про приєднання до Договору направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку платника.
     У разі зміни місцезнаходження або місця проживання платника Заяви про приєднання до Договору, внаслідок чого змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому автор перебуває на обліку, та у разі здійснення автором сплати податків і зборів за місцем попередньої реєстрації до кінця поточного бюджетного року Заява про приєднання до Договору направляється до контролюючого органу за попереднім місцезнаходженням (місцем обліку) платника до кінця поточного бюджетного року. В інших випадках – до контролюючого органу за новим (основним) місцезнаходженням платника.
     У разі наявності діючого Договору та у разі зміни місцезнаходження або місця проживання платника, внаслідок чого змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому платник перебуває на обліку, Заява про приєднання до Договору до контролюючого органу за новим місцезнаходженням не направляється.
     За аналогією, у разі наявності діючого Договору та включення / не включення платника до Реєстру великих платників податків (далі – ВПП), в наслідок чого змінюється контролюючий орган, в якому платник перебуває на обліку (переведення до / з контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП), Заява про приєднання до Договору до контролюючого органу за новим місцезнаходженням не направляється.
     Дія Договору та пов’язаних з ним Повідомлень припиняється за ініціативи підписувача Заяви про приєднання до Договору (керівника) та за наявності однієї з підстав визначених пунктом 14 розділу ІІІ Порядку, в тому числі і за отриманням інформації від будь-якого акредитованого центру сертифікації ключів про завершення строку чинності (або скасування) посиленого сертифіката керівника.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді