Запит надіслано
ПитанняЯким чином в податковому обліку з ПДВ відображаються операції з реімпорту товарів відповідно до п. 3 частини другої ст. 78 МКУ?
ВідповідьКоротка:
     Операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту згідно з п. 206.3 ст. 206 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій із ввезення відповідно до п. 3 частини другої ст. 78 Митного кодексу України (далі – МКУ), що оподатковуються ПДВ за ставкою, визначеною п.п. 194.1.1 п. 194.1 ст. 194 ПКУ.
     Платник податків при ввезенні товарів на митну територію України відповідно до п. 3 частини другої ст. 78 МКУ у митному режимі реімпорту включає суму ПДВ, сплачену під час митного оформлення таких товарів, до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації.
     Суми ПДВ, сплачені митним органам за операціями реімпорту, підлягають відповідному відображенню в рядку 11.1, 11.2 або 11.3 (в залежності від ставки податку) податкової декларації з ПДВ.
     При цьому, якщо такі товари, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку, то застосовуються норми п. 198.5 ст. 198 ПКУ стосовно обов’язку нарахувати податкові зобов’язання.
     Нарахування таких податкових зобов’язань, відображається в розділі І «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ.
Повна:
     Відповідно до частини першої ст. 77 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI (далі – МКУ) реімпорт – це митний режим, згідно з яким товари, які були вивезені або оформлені для вивезення за межі України, випускаються у вільний обіг на митній території України зі звільненням від сплати митних платежів, установлених законами України на імпорт цих товарів, і без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.
     Операції із ввезення товарів у митному режимі реімпорту згідно з п. 206.3 ст. 206 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) звільняються від оподаткування ПДВ, крім операцій із ввезення відповідно до п.3 частини другої ст.78 МКУ, що оподатковуються ПДВ за ставкою, визначеною п.п. 194.1.1 п. 194.1 ст. 194 ПКУ.
     Пунктом 3 частини другої ст. 78 МКУ передбачено, що у митний режим реімпорту можуть бути поміщені товари, які були поміщені у митний режим експорту (остаточного вивезення) і повертаються особі, яка їх експортувала, у зв’язку з невиконанням (неналежним виконанням) умов зовнішньоекономічного договору, згідно з яким ці товари поміщувалися у режим експорту, або з інших обставин, що перешкоджають виконанню цього договору, якщо ці товари:
     а) повертаються на митну територію України у строк, що не перевищує шести місяців з дати вивезення їх за межі цієї території у митному режимі експорту;
     б) перебувають у такому самому стані, в якому вони оформлені у митний режим експорту, крім природних змін їх якісних та/або кількісних характеристик за нормальних умов транспортування, зберігання та використання (експлуатації), внаслідок якого були виявлені недоліки, що спричинили реімпорт товарів.
     Згідно з п. 198.1 ст. 198 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема з ввезення товарів та/або необоротних активів на митну територію України.
     Для операцій із ввезення на митну територію України товарів датою віднесення сум податку до податкового кредиту є дата сплати податку за податковими зобов’язаннями згідно з п. 187.8 ст. 187 ПКУ.
     Нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари та основні фонди почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.
     Отже, платник податків при ввезенні товарів на митну територію України відповідно до п. 3 частини другої ст. 78 МКУ у митному режимі реімпорту включає суму ПДВ, сплачену під час митного оформлення таких товарів, до складу податкового кредиту на підставі належним чином оформленої митної декларації.
     Суми ПДВ, сплачені митним органам при ввезенні товарів, необоротних активів на митну територію України, у т.ч. за операціями реімпорту, підлягають відповідному відображенню в рядку 11.1, 11.2 або 11.3 (в залежності від ставки податку) податкової декларації з ПДВ за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 року №21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 із змінами і доповненнями.
     При цьому п. 198.5 ст. 198 ПКУ передбачено, що платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами придбаними/виготовленими з ПДВ (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю платника податку (крім випадків, передбачених п. 189.9 ст. 189 ПКУ).
     Нарахування таких податкових зобов’язань відображається в розд. І «Податкові зобов’язання» податкової декларації з ПДВ.
     У разі якщо такі товари, необоротні активи в подальшому починають використовуватися в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, у тому числі переведення невиробничих необоротних активів до складу виробничих необоротних активів, платник податку може зменшити суму податкових зобов’язань, що були нараховані відповідно до п. 198.5 ст. 198 ПКУ, на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, зазначеної в абзаці першому п. 198.5 ст. 198 ПКУ, зареєстрованого в ЄРПН.

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді