Запит надіслано
ПитанняДіяло до 21.09.2018 Яким чином ФО, відносно якої в ЄДР внесено запис про припинення діяльності, дізнається про зняття з обліку в органах ДФС України?
ВідповідьДіяла до 21.09.2018
Коротка та повна відповіді ідентичні.
     Відповідно до ст. 67 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) та ст. 5 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 2464) зняття з обліку у контролюючих органах фізичних осіб – підприємців здійснюється на підставі відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР) про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи –підприємця.
     Відповідно до п. 11.18 розд. ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 22.04.2014 № 462) із змінами та доповненнями, дата зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків відповідає даті отримання відомостей про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця.
     Після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізична особа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізична особа – платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності.
     Така фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності.
     Зняття з обліку фізичної особи як платника єдиного внеску, здійснюється відповідно до п. 1 ст. 5 Закону № 2464 після проведення передбачених законодавством перевірок платника та проведення остаточного розрахунку.
     Дані про зняття з обліку фізичної особи – підприємця як платника податків та як платника єдиного внеску передаються контролюючим органом до ЄДР та оприлюднюються на порталі електронних сервісів ЄДР.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до не чинних, у зв’язку з розміщенням в Базі знань уніфікованої редакції відповіді на запитання».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді