Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.09.2020 Яким чином подати заяву про приєднання до договору про визнання електронних документів через Електронний кабінет та отримати інформацію про її підписання?
ВідповідьДіяла до 01.09.2020
Коротка:
     У розділі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету автор створює новий документ за формою «F/J1392001 – Заява про приєднання до договору про визнання електронних документів» (далі – Заява про приєднання до Договору), заповнює усі реквізити, підписує та направляє протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) до контролюючого органу за основним місцем обліку.
     Контролюючий орган, яким отримано Заяву про приєднання до Договору, розглядає її протягом одного робочого дня.
     Якщо до моменту спливу робочого дня, наступного за днем отримання контролюючим органом Заяви про приєднання до Договору (дата, зафіксована у першій квитанції), контролюючий орган не повідомив автора про приєднання до договору про визнання електронних документів (далі – Договір) або відмову в приєднанні до Договору, приєднання автора до Договору здійснюється автоматично у момент спливу такого строку (дата, зафіксована у другій квитанції).
     Підтвердженням про приєднання автора до Договору є отримання автором другої квитанції про прийняття Заяви про приєднання до Договору, на яку накладається печатка контролюючого органу.
Повна:
     Відповідно до п. 1 розд. ІІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок), юридичні особи, самозайняті особи, податкові агенти, контролюючі органи, органи державної влади, органи місцевого самоврядування набувають статусу суб’єктів електронного документообігу з дати укладення договору про визнання електронних документів (далі – Договір), примірну форму якого визначено у додатку 1 до Порядку, шляхом приєднання до нього на підставі заяви про приєднання до договору про визнання електронних документів (далі – Заява про приєднання до Договору) у порядку, визначеному розд. ІІІ Порядку.
     Фізичні особи, які не є самозайнятими особами, автоматично вважаються суб’єктами електронного документообігу та мають право подавати електронні документи до контролюючих органів виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису.
     Автором електронного документа (далі – автор) є юридична особа, самозайнята особа, фізична особа, податковий агент, контролюючий орган, орган державної влади, орган місцевого самоврядування, що створили електронний документ (п. 2 розд. І Порядку).
     Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку автор створює Заяву про приєднання до Договору в електронному вигляді. Усі реквізити Заяви про приєднання до Договору обов’язкові для заповнення. У випадку їх відсутності Заява про приєднання до Договору до розгляду не приймається, формується перша квитанція із зазначенням причини неприйняття та надсилається автору.
     Підписана Заява про приєднання до Договору шифрується з дотриманням вимог до форматів криптографічних повідомлень, затверджених в установленому законодавством порядку, та направляється протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) засобами телекомунікаційного зв’язку до контролюючого органу за основним місцем обліку автора, зокрема через Електронний кабінет (п. 5 розд. ІІІ Порядку).
     Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.
     У розділі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету автор створює новий документ за формою «F/J1392001 – Заява про приєднання до Договору», заповнює усі реквізити, підписує та направляє протягом операційного дня у визначеному форматі (стандарті) до контролюючого органу за основним місцем обліку.
     Після надходження Заяви про приєднання до Договору здійснюється її автоматизована перевірка у порядку, визначеному пп. 9 – 11 розд. II Порядку (п. 6 розд. ІІІ Порядку).
     Згідно з п. 7 розд. ІІІ Порядку Заява про приєднання до Договору приймається до розгляду контролюючим органом (визначеним відповідно до п. 5 розд. ІІІ Порядку) у разі, якщо перша квитанція не містить переліку помилок.
     Пунктом 8 розд. ІІІ Порядку передбачено, що контролюючий орган, яким отримано Заяву про приєднання до Договору, розглядає її протягом одного робочого дня.
     Якщо до моменту спливу робочого дня, наступного за днем отримання контролюючим органом Заяви про приєднання до Договору (дата, зафіксована у першій квитанції), контролюючий орган не повідомив автора про приєднання до Договору або відмову в приєднанні до Договору, приєднання автора до Договору здійснюється автоматично у момент спливу такого строку (дата, зафіксована у другій квитанції).
     Підтвердженням про приєднання автора до Договору є отримання автором другої квитанції про прийняття Заяви про приєднання до Договору, на яку накладається печатка контролюючого органу.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності наказом Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261 «Про внесення змін до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді