Запит надіслано
ПитанняДіяло до 23.05.2020 Які дії ЮО, після отримання нею повідомлення про включення/не включення до Реєстру ВПП?
ВідповідьДіяла до 23.05.2020 Коротка:
     Структурний підрозділ Державної податковоїї служби України (далі – ДПС), за яким закріплено функцію супроводження Реєстру великих платників податків (далі – Реєстр ВПП), відповідно до наказу ДФС про затвердження Реєстру ВПП на наступний календарний рік до 15 жовтня формує електронне повідомлення про включення його до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, з використанням електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу, та направляє на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДПС податкова звітність, або надсилає на паперовому носії поштовим відправленням за формою № 1-ВПП, наведеною в додатку 2 до Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 № 911 (далі – Порядок № 911), з повідомленням про вручення.
     ВПП, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження ВПП, зобов’язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП.
     Щодо ВПП, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у визначений п. 3 розд. ІІІ Порядку № 911 строк, ДПС приймає рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП, чи іншого контролюючого органу.
     Платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, переводиться на облік до контролюючого органу за його місцезнаходженням з початку нового календарного року, крім випадків, коли:
     стосовно платника податків прийнято рішення про припинення;
     платник податків має перспективи досягнення критеріїв ВПП (такі платники податків можуть обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, не більше одного календарного року).
     Зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків проводиться за заявою за формою № 1-ОПП.
Повна:
     Відповідно до п.п. 14.1.24 п. 14.1 ст. 14 розд. I Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) великий платник податків (далі – ВПП) – юридична особа або постійне представництво нерезидента на території України, у якої обсяг доходу від усіх видів діяльності за останні чотири послідовні податкові (звітні) квартали перевищує еквівалент 50 мільйонів євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, або загальна сума податків, зборів, платежів, сплачених до Державного бюджету України, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, за такий самий період перевищує еквівалент 1 мільйона євро, визначений за середньозваженим офіційним курсом Національного банку України за той самий період, у разі якщо сума таких податків, зборів, платежів, крім митних платежів, перевищує еквівалент 500 тисяч євро.
     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, визначає порядок обліку платників податків у контролюючих органах та порядок формування Реєстру великих платників податків (далі – Реєстр ВПП) на відповідний рік з урахуванням критеріїв, визначених ПКУ для ВПП.
     У разі включення платника податків до Реєстру ВПП на нього поширюються особливості, визначені ПКУ для ВПП.
     Після включення платника податків до Реєстру ВПП та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр ВПП, та за неосновним місцем обліку у такому контролюючому органі або його територіальних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП, або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого ВПП (п. 64.7 ст 64 ПКУ).
     Пунктом 1 розд. ІІІ Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 № 911 (далі – Порядок № 911), визначено, що структурний підрозділ Державної податкової служби України (далі – ДПС), за яким закріплено функцію супроводження Реєстру ВПП, відповідно до наказу ДФС про затвердження Реєстру ВПП на наступний календарний рік до 15 жовтня формує електронне повідомлення про включення його до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, з використанням електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу, та направляє на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДПС податкова звітність, або надсилає на паперовому носії поштовим відправленням за формою № 1-ВПП, наведеною в додатку 2 до Порядку № 911, з повідомленням про вручення.
     ВПП, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження ВПП, зобов’язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП (додаток 5 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (у редакції наказу Мінфіну від 22.04.2014 № 462) до одного з контролюючих органів, наведених на зворотному боці повідомлення про включення підприємства до Реєстру ВПП на наступний календарний рік (п. 3 розд. ІІІ Порядку № 911).
     Щодо ВПП, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у визначений п. 3 розд. ІІІ Порядку № 911 строк, ДПС приймає рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП, чи іншого контролюючого органу.
     Рішення ДПС про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження ВПП, чи іншого контролюючого органу надсилаються ВПП, які не подали в установлені терміни заяву про взяття на облік до відповідного контролюючого органу, у вигляді повідомлення засобами електронного зв’язку в електронній формі на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДПС податкова звітність, з використанням електронно-цифрового підпису з дотриманням вимог законодавства щодо електронного документообігу, або на паперовому носії поштовим відправленням з повідомленням про вручення за формою № 2-ВПП, наведеною в додатку 3 до Порядку № 911 (п. 4 розд. ІІІ Порядку № 911).
     Згідно з п. 5 розд. ІІІ Порядку № 911 платник податків, який перебуває на обліку в контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП та не включений до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, переводиться на облік до контролюючого органу за його місцезнаходженням з початку нового календарного року, крім випадків, коли:
     стосовно платника податків прийнято рішення про припинення;
     платник податків має перспективи досягнення критеріїв ВПП (такі платники податків можуть обліковуватись у контролюючому органі, що здійснює супроводження ВПП, не більше одного календарного року).
     Зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків проводиться за заявою за формою № 1-ОПП.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з набранням чинності Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»»

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді