Запит надіслано
ПитанняЧи є дійсною відмітка про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта, яка внесена до 2011 року в паспорт ФО – громадянина України, яка через свої релігійні переконання офіційно відмовилася від РНОКПП?
ВідповідьКоротка:
         На сьогодні законодавством визначено два способи ведення обліку фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі - ДРФО): за реєстраційним номером облікової картки платника податків або для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, – за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером паспорта. Норми законодавства, які давали право фізичній особі здійснювати платежі в інший спосіб, втратили чинність.
          При цьому законодавством встановлено, що платежі фізичні особи – платники податків здійснюють з використанням реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та/або номера паспорта.
     У першому випадку документом, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків є картка платника податків або внесені до паспорта громадянина України дані про реєстраційний номер облікової картки платника податків з ДРФО.
     У другому випадку підтверджуючим документом того, що особа відмовилась від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і повідомила про це відповідний контролюючий орган, є відмітка у паспорті громадянина України у формі книжечки «Має право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта» або проставлене у паспорті громадянина України у формі картки слово «Відмова».
     Повна:
         До набрання чинності Податковим кодексом України (далі – ПКУ) порядок реєстрації фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів та присвоєння їм ідентифікаційних номерів регулювався Законом України від 22 грудня 1994 року № 320/94-ВР «Про Державний реєстр фізичних осіб – платників податків та інших обов’язкових платежів» (далі – Закон).
         Згідно із Законом до паспорта фізичної особи, яка через свої релігійні або інші переконання відмовлялась від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомила про це орган державної податкової служби вносилась відмітка «Має право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера».
         Закон втратив чинність 01.01.2011 у зв’язку з прийняттям ПКУ.
         Відповідно до ст.ст. 63 та 70 ПКУ всі фізичні особи – платники податків та зборів реєструються у контролюючих органах шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО) у порядку, визначеному ПКУ.
         Фізична особа – платник податків, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі – реєстраційний номер), зобов’язана особисто подати відповідному контролюючому органу повідомлення та документи для забезпечення її обліку за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером паспорта, а також пред’явити паспорт. Зазначене поширюється на фізичних осіб, які не обліковуються як платники податків в окремому реєстрі ДРФО за прізвищем, ім’ям, по батькові та серією і номером паспорта і мали відмітки в паспорті про право здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.
         Відповідно до статті 21 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 302 (із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 року № 745), паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.
         До паспорта громадянина України у формі картки вноситься інформація, зокрема про реєстраційний номер з ДРФО або повідомлення про відмову від прийняття реєстраційного номера (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган). У разі наявності повідомлення про відмову від реєстраційного номера проставляється слово «Відмова».
         Враховуючи викладене, на сьогодні законодавством визначено два способи ведення обліку фізичних осіб – платників податків у ДРФО: за реєстраційним номером або для осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера, – за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта громадянина України. Норми законодавства, які давали право фізичній особі здійснювати платежі в інший спосіб, втратили чинність.
         При цьому законодавством встановлено, що платежі фізичні особи – платники податків здійснюють з використанням реєстраційного номера або серії та/або номера паспорта. У першому випадку документом, що підтверджує реєстраційний номер є картка платника податків або внесені до паспорта громадянина України дані про реєстраційний номер з ДРФО. У другому випадку підтверджуючим документом того, що особа відмовилась від прийняття реєстраційного номера і повідомила про це відповідний контролюючий орган, є відмітка у паспорті громадянина України у формі книжечки «Має право здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта» або проставлене у паспорті громадянина України у формі картки слово «Відмова».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді