Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2022 Яким чином має відображатися в обліку операція з надання послуг нерезиденту з розробки та/або постачання програмного забезпечення: як операція, звільнена від оподаткування, чи як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України?
ВідповідьДіяла до 01.01.2022 Коротка:
     Операція з надання послуг нерезиденту з розробки та/або постачання програмного забезпечення, повинна відображатися в обліку як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України.
Повна:
     Відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
     Згідно із п. 186.3 ст. 186 ПКУ місцем постачання зазначених у цьому пункті послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання. До таких послуг належать, зокрема:
     а) надання майнових прав інтелектуальної власності, створення за замовленням та використання об’єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами;
     в) послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп’ютерних систем.
     Відповідно до п. 26 прим.1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, з 01 січня 2013 року до 01 січня 2023 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання програмної продукції, а також операції з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті згідно з абзацами другим - сьомим п.п. 14.1.225 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.
     Для цілей п. 26 прим.1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ до програмної продукції відносяться:
     результат комп’ютерного програмування у вигляді операційної системи, системної, прикладної, розважальної та/або навчальної комп’ютерної програми (їх компонентів), а також у вигляді інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів та доступу до них;
     примірники (копії, екземпляри) комп’ютерних програм, їх частин, компонентів у матеріальній та/або електронній формі, у тому числі у формі коду (кодів) та/або посилань для завантаження комп’ютерної програми та/або їх частин, компонентів у формі коду (кодів) для активації комп’ютерної програми чи в іншій формі;
     будь-які зміни, оновлення, додатки, доповнення та/або розширення функціоналу комп’ютерних програм, права на отримання таких оновлень, змін, додатків, доповнень протягом певного періоду часу;
     криптографічні засоби захисту інформації.
     Оскільки звільнення від оподаткування може застосовуватися лише у випадку наявності у платника податку об’єкта оподаткування, то операції, які не відповідають вимогам п. 185.1 ст. 185 ПКУ, не можуть розглядатися як операції, звільнені від оподаткування.
     Враховуючи викладене, операція з надання послуг нерезиденту з розробки та/або постачання програмного забезпечення, повинна відображатися в обліку як операція з постачання послуг, місце постачання яких визначено за межами митної території України.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з внесенням змін до підпункту «в» пункту 186.3 статті 186 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ пунктом 43 розділу І Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді