Запит надіслано
ПитанняДіяло до 01.01.2022 Чи має право постачальник товарів/послуг скласти розрахунок коригування до податкової накладної, яка складена при постачанні товарів/послуг неплатнику ПДВ у разі зміни вартості товарів/послуг?
ВідповідьДіяла до 01.01.2022 Коротка:
     Якщо після постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ здійснюється зменшення суми компенсації їх вартості, розрахунок коригування може бути складений лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості.
     Якщо відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то постачальник складає розрахунок коригування та збільшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок
Повна:
     Відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).
     Складені платником податку розрахунки коригування до податкових накладних, зокрема які не підлягали наданню отримувачу (покупцю) - платнику податку, підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем).
     Згідно з п. 192.2 ст. 192 ПКУ зменшення суми податкових зобов’язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.
     Таким чином, якщо після постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ здійснюється зменшення суми компенсації їх вартості, розрахунок коригування може бути складений лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості.
     Якщо відбувається збільшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то постачальник складає розрахунок коригування та збільшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок.
     Коментар: «Запитання-відповідь переведено до нечинних у зв’язку з доповненням новим абзацом пункту 192.1 статті 192 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ пунктом 49 розділу І Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень»».

Відповідь оцінили користувачів ЗІР

-       +
   
Натисніть для оцінки відповіді